Mnoge žene ne znaju da boluju od raka jajnika, ovo su simptomi!

Rak jajnika nastaje kada ćelije jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore!


Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven rengenom.

Iako je najčešći kod žena u menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama, možda čak i mlađim.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovno posjećujte svog ljekara.

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

Četiri simptoma koja mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri nedjelje, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se ljekaru.

Bol u donjem dijelu stomaka

Razmislite o svim područjima bola. Moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem dijelu stomaka, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri nedjelje ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne bolove mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri nedjelje, razgovarajte sa svojim ljekarom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili neku tečnost ili ste u redu jednu minut i hitno želite mokriti, možda imate rane faze raka jajnika.