Mladi Mirko Kreća (25), iz Novog Grada ima neobičan hobi: Vatrom stvara sjajna umjetnička djela

  “Pisati vatrom” bukvalan je prijevod riječi “pirografija”, koja označava jedan od smjerova umjetnosti i zanata. Skice se ne nanose olovkom ili kistom, već posebnim uređajem za lemljenje s mlaznicama različitih promjera. Takav uređaj, kojeg pokreće mreža, naziva se pirograf. To je vrsta umjetnosti koja se bavi isključivo ukrašavanjem drveta užarenim predmetom, ali pored drveta može se raditi i na koži kao i na papiru…

Talentovani Mirko Kreća iz Novog Grada pirografijom se bavi od početka 2019. godine, a od tada njegovi radovi privlače veliku pažnju na društvenim mrežama. Portreti, ikone, logotipi za firme, životinje… Mirko vatrom oslikava sve što poželi i što klijenti naruče.

Inače diplomirani kuhar, Mirko već sedam godina radi kao stolar u jednoj firmi koja se bavi proizvodnjom pčelarske opreme, a kako kaže, ljubav prema pirografiji rodila se slučajno kada je na internetu pogledao jedan prilog o ovoj grani umjetnosti te je odlučio da se i sam upusti u ovaj izazov.

 

  • Iako sam u početku imao običnu lemilicu s kojom sam “slikao” svoje prve radove, nakon mjesec dana kupio sam pravi pirograf i počeo ozbiljnije da se bavim pirografijom. Dakle, spojio sam ugodno sa korisnim, a pirografija mi je hobi kojim se bavim u slobodno vrijeme – kaže Mirko na početku razgovora za naš magazin.

 

Čime i na čemu se crta?

Koje vrste drveta koristite, opišite nam proces pravljenja jednog umjetničkog djela, šta je “kist” u pirografiji?

  • Najčešće drvo koje koristim je lipa, ali mogu da se koriste i ostale vrste, s tim da je lipa, javor ili breza najbolja vrsta mekog bijelog drveta za pirografiju radi većeg izražavanja sjenki. Međutim, mogu se koristiti na primjer hrast, bukva i ostale vrste drveta s tim da oni pretežno služe za neke natpise koje ljudi obično stavljaju na ulaze u svoja imanja, restorane i slično. Također radim i photo transfer, odnosno preslikavanje orginalne slike u boji na drvo.
  • Proces proizvodnje jednog rada je sljedeći: Prvo je potrebna isključivo suha daska, u mom slučaju lipa, te se ona mašinski obradi (poravna i stanji na željenu debljinu mašinama poput hoblarica i dihtarice). Zatim slijedi šmirglanje te daske do potpune glatkoće radi lakšeg crtanja i sjenčenja.
  • Kada dasku spremim za crtanje onda crtam skicu onoga što želim uraditi na njoj,i tek tada ide crtanje. Prvo izvučem glavne linije crteža pirografom, a zatim ide sjenčenje crteža. Kada je rad gotov, slijedi duplo lakiranje radi visokog sjaja, ali i radi zaštite samog drveta.
  • Kist u pirografiji je u stvari jedna ručka koja na kraju ima specijalnu živu za crtanje (cekas kantal žica), koja se usijava kada pojačavamo temperaturu potenciometrom na pirografu. Dakle, što je veća temperatura, to se žica više usija i ostavlja vječni crni trag na drvetu, a pri manjim temperaturama se prave sjenke – objašnjava Mirko.

 Crta ikone, portrete, logtipove, čestitke…

 Šta vas prilikom rada inspiriše, koje motive najčešće pravite i zašto?

Inspiracija dođe nekako sama po sebi. Volim sebi da postavim izazov, da pokušam nešto novo da uradim što do sada nisam. Uživam u uzbuđenju dok razmišljam hoće li rad ispasti onako lijepo kako sam zamišljao.

Najčešće sam do sad radio ikone, pravoslavne i katoličke. Inače, nemam izuzetaka, šta kupac naruči to i crtam. A pored ikona koje su kod nas najčešće tražene radim i ostale slike različite tematike kao što su portreti, zidni satovi sa raznim ukrasnim motivima, logotipe za neke firme, životinje, čestitke i slično.

Koliko traje proces izrade, i kako se kreću cijene vaših djela?

Proces izrade slike ne računajući mašinsku obradu daske i sušenje laka nakon završetka crtanja traje otprilike dva dana, zavisno o radu, ali ima i radova koji budu gotovi i za nekih 6 do 8 sati.

Što se tiče cijena, gledam uvijek da izađem u susret jer znam da je kod nas u državi teška situacija, te se teško zarađuje, pa sam spustio cijene na minimum, čisto da pokrijem troškove za drvo i ostali materijal koji mi je potreban za pirografiju.  A same cijene su od nekih 10 pa do 60 KM – kaže Mirko koji na svom Instagram profilu @pirografija_ng redovno objavljuje svoje radove.

 U planu laserski precizne slike

  • Uglavnom radim po narudžbi, a ako kupac ima neku ideju, a ne zna kako bi to izgledalo, ja mu prvo napravim skicu u Photoshopu, pa onda radimo eventualne izmjene kako bi krajnji rezultat bio što bliži želji kupca – objašnjava Mirko i za kraj otkriva planove za budućnost.
  • Naravno ako finansije dozvole, želja mi je da kupim jednu lasersku gravirku pa da onda svi radovi budu približni original, što će posebno biti uočljivo prilikom izrade portreta gdje sitni detalji slici daju poseban kvalitet – zaključuje Mirko Kreća.