Mladen Cvijanović (60), strastveni kolekcionar starina iz Golubinja kod Žepča: Uskoro „ slijeće“ i avion Galeb G4 kao u „Partizanskoj eskadrili“

Lokomotiva, proizvedena 1954. godine, porodična kuća u novom starom ruhu i tridesetak starih automobila u „voznom parku“ samo su dio eksponata Mladenovog Muzeja pod otvorenim nebom

U naselju Golubinje, koje se ugnijezdilo između Zenice i Žepča, pažnju putnika prolaznika i namjernika plijeni stara, renovirana kuća porodice 60-godišnjeg kolekcionara Mladena Cvitanovića zajedno sa dvorištem u kome su smješteni lokomotiva proizvdena 1954. godine i vozni park starih automobila. Ovaj svojevrsrni muzej starina pod vedrim nebom godinama je ponos mještana Golubinja, a posebno njegovog vlasnika Mladena Cvijanovića koji više od četiri decenije živi u Norveškoj, a odmara i uživa u svom rodnom mjestu.

Ostvaren san

Mladen kaže kako je u „bijeli svijet“ otišao kao sedamnaestogodišnjak, da bi se prvi put vratio 1984. godine. Ispričao je:

– Iz rodne Golubnje sam otišao kao golobradi i goloruku dječak, a vratio se kao čovjek sa iskustvom i kapitalom. Shvatio sam kako je svo vrijeme mog izbivanja u svijetu, zavičaj bio i ostao u meni i mom sjećanju na djetinjstvo, roditelje i ovaj komadić raja. Ono što sam potajno sanjao, ostvario se: renovirao sam rodnu kuću u izvornom obliku, kupio i dovezao lokomotivu u dvorište, gdje sam kao zaljubljenik u oldtajmere parkirao i stare automobile i još neke predmete i objekte koji me podsjećaju na vrijeme kada su kroz Golubinje uveliko huktali vozovi.

U svemu sam imao veliku podršku moje vjerne supruge Norvežanke, Ana Marije, koja je zavoljela ovo mjesto kao da je ovdej rođena.

Golubinjska lokomotiva iz 1954 - 1

Golubinjska lokomotiva iz 1954 – 1

„Golubinjska lokomotiva“

Mladenov „vozni park“ čini bogatim i zanimljivim oko tridesetak oldtajmera, ali „Golubinjska lokomotiva“ je kraljica među muzejskim eksponatima i da sve bude interesantnije, još je u dobrom voznom stanju. Ovaj  strastveni kolekcionar starina i zaljubljenika u oldtajmere, kazuje:

– Lokomotivu sam kupio u zeničkom Mitellu, renovirao je i postavio na šine, a u planu je da još produžim prugu za sedamdesetak metara, kupim dva vagona i stavim je u pogon subotom kako bi bila vozna atrakcija za posjetioce.

Kada me upitaju zašto sama kupio lokomotivu, kupovne cijene 100.000 KM, koju sam nazvao Golubinjska lokomotiva, s ponosom kažem da je to u čast mog pokojnog djeda koji je poginuo na željeznici. I porodična kuća je neprovjenljiva dragocjenost. Renovirana u izvornom obliku podsjeća me na roditelje i vrijeme mog odrastanja.

Sa suprugom Ana Marijom

Sa suprugom Ana Marijom

U kolekciji i avion

Vjerovali ili ne, ali ovaj kolekcionar je nedavno kupio i avion u Srbiji. Kaže:

– U pitanju je stari vojni avion – Galeb G4, star oko tridesetak godina i podsjeća na avione iz „Partizanske eskadrile“. Sada imamo malih komplikacija jer spada u vojnu opremu. Postoji procedura, ali nadam se da će u Golubinji biti vrlo brzo.

Zdrava hrana

Mladen ima još puno planova da Golubinje, kako voli reći postane „centar svijeta“. Ispričao je:

– Namjeravam otvoriti jedinstvenu tržnicu u BiH na kojoj će biti prodavana samo zdrava hrana. To će biti prilika da ljudi iz mog sela nešto zarade. Takođe planiram ispod zidina izgrađenog zamka otvoriti i restoran koji će se zvati “Golubinja”, gdje se može popiti prava bosanska kafa ili probati domaći specijaliteti koje više cijene stranci od nas samih.

(Mustafa Smajlović/aura.ba/arhiva magazina Aura)