Mlad Mjesec u znaku Raka (24. jun – 23. jul 2017.): KOŽA ĆE NAM BITI TIJESNA!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Dakle, trenutno su 4 planete u znaku Raka (Mjesec, Sunce, Mars, Merkur), te ako računamo i Neptun i Hiron u Ribama, to je čak 6 planeta u vodenim znacima.

,,Kada misliš da si sasvim sam
i da jutro skriva novi dan
i kad na svetu nemas nikog svog
i u svemu vidis samo bol
kada zvezde budu
nebu dom – priđi tada, tada kad si sam…”

Ovako je započinjala pjesmu ,,Nađi me” Tanja Jovićević u kultnoj grupi Oktobar 1864. Ovih dana, i ja sam se, kao i mnogi drugi, pronašao u ovim melanholičnim stihovima. Opšti osjećaj zbunjenosti i izgubljenost u svakodnevici dominiraju nad svima nama već neko vrijeme.

Ušli smo u tranzitni Mjeseca u znaku Raka, gdje se još nalaze Sunce, Mars i Merkur. Noć između 23. i 24. juna je bila tzv. noć bez Mjeseca, tj. desio se mlad Mjesec u znaku Raka, te se efekti opisani u narednim redovima ne odnose samo na ova dva dana, već na period od 28 dana (do 23. jula), sa posebnim naglaskom na prvih 14 dana perioda (do punog Mjeseca 9. jula).

Dakle, trenutno su 4 planete u znaku Raka (Mjesec, Sunce, Mars, Merkur), te ako računamo i Neptun i Hiron u Ribama, to je čak 6 planeta u vodenim znacima.

Voda do grla

I zaista, voda je došla do grla… Iako je Mjesec u znaku Raka svoj na svome, jer mu je to sjedište, pretjerana naglašenost bilo kog elementa (u ovom slučaju vode), ne može donijeti previše dobrog. Ako je u Vašem horoskopu Mjesec u vodenom (Rak, Škorpija, Ribe) ili zemljanom (Bik, Djevica, Jarac) znaku, posebno ste osjetljivi u ovom periodu. Sve Vam smeta i sve Vas nervira, te imate osjećaj kao da ćete da sagorite iznutra od silnog opterećenja.

Voda je najdestruktivniji element, jer voda će ugasiti vatru, razrušiti zemlju ili zarobiti mjehuriće vazduha. U astrologiji, voda se vezuje za emocije, a kako je Rak kardinalni, vodeni znak, to je on i najdublja voda, odnosno naše najiskrenije, iskonske emocije.

Emotivna zasićenost, osjećaj da se doslovno davite u poplavi i svojih i tuđih emocija, razaraju Vas iznutra, bez obzira kom znaku pripadate. Jer, voda će uvijek pronaći svoj put i uvijek će izgraditi svoj tok. Drugim riječima, koliko god se trudili da suzbijemo i prikrijemo određene emocije, zarad nekog opšteg dobra, one će prije ili kasnije isplivati napolje i poput bujice pokupiti u naletu sve pred sobom.

Ugristi se za jezik

Koliko god se trudili da prećutite neke stvari, koliko god puta da ste se ugrizli za jezik ovih dana, na kraju ste ipak odreagovali burnije nego što ste željeli, zar ne? Jednostavno, gušite se…guši Vas posao, guši Vas emotivni partner, porodica, prijatelji. Ovih dana čak možete i sanjati da ostajete bez vazduha pod vodom, ili tokom spavanja možete doživjeti učestale apneje (kratke prekide disanja).

U narednom periodu naše misli (Merkur), naše akcije (Mars) i naš ego (Sunce) su pod direktnom kontrolom naših emocija (Mjesec). I sama riječ emocije potiče od latinskog izraza ,,emovere”, što bi u doslovnom prevodu značilo ,,krenuti iz”. Dakle, sve što radimo ovih dana nije pod našom svjesnom kontrolom, već je jednostavno naš ,,najprimitivniji” odgovor na spoljašnje uticaje.

Ovo je period kada bez zadrške govorite ono što Vam je ,,na duši”, jer ste već umorni od silnog zadržavanja emocija. Kako Mjesec, a i Sunce napreduju ka Marsu, to se otvaraju ,,rane na duši” i ponovo Vas boli ono staro mjesto na srcu gdje Vas je neko davno ujeo. Ali, ponekad se stare rane moraju otvoriti, da bi pravilno zacijelile.

Mjesec u Raku i jeste priča o prošlosti, on je tu da nas podsjeti na sve ono što je bilo i na ono što je moglo biti, a nije… Mjesec boravi u znaku Raka samo 2 dana, ali će biti potrebno čitavih 28 da se ti utisci u potpunosti slegnu. Svaki mlad Mjesec označava neki novi početak, pa će tako ovaj mlad Mjesec u Raku označiti početak analize prošlosti, da bi naredni, mlad Mjesec u Lavu označio početak našeg novog doba i življenja u trenutku, tj. početak života u sadašnjosti.

Pa iako Vas sve ovih dana nervira, iako imate ogromnu potrebu za izolacijom, iako u ovom trenutku najviše želite samo popiti šoljicu kafe u savršenom miru, vratite se još jednom na stihove na početku teksta. Još bolje, dodajte i refren koji glasi ovako:

,,Nađi me
da ti ruke svoje dam,
nađi me
da ti čuvam davni san…”

Uprkos tome što se osamljivanje čini kao najbolje rješenje u ovom trenutku, kafa je uvijek ljepša kad se pije sa nekim… I koliko god bili visoki talasi, nađite nekog ko će da Vam pruži ruku, kada Vas oni obore. Jer, ako pored sebe imate nekog ko Vas čuva i ko će čvrsto da Vas drži na zemlji, nijedna bujica nije toliko strašna. Potrudite se u narednih 28 dana da pronađete tog ,,nekog”, jer on sigurno postoji tu negdje, usamljen, čeka samo na Vas.

(aura.ba)