MLAD MJESEC U ZNAKU LAVA (23. jul- 21. avgust 2017): Želje, planovi i ciljevi se ostvaruju!

23. jula u 11.45h po lokalnom vremenu, došlo je do egzaktne konjunkcije tranzitnog Sunca i Meseca na 0* 44’ znaka Lava. Jednostavnije rečeno, Mlad Mjesec u znaku Lava je označio početak novog lunarnog ciklusa. Svjetla, kamera, akcija!

Na globalnom planu, Mlad Mjesec će uvijek efekte ispoljavati suptilnije u odnosu na Pun Mjesec, ali ćemo te efekte svakako osjetiti. Mlad Mjesec u drugoj dekadi fiksnog, vatrenog znaka Lava će u narednim danima donijeti oscilaciju u krvnom pritisku, nesanicu, potrebu za privlačenjem pažnje, teatralnost i ,,dramsku pauzu” pri svakom postupku i razgovoru. Pojačana ekstravagancija i potreba za ,,trendi” i skupocjenim stvarima u našem životu će obilježiti ovaj avgust. Baš ćete ovih dana poželjeti da na zidu svoje dnevne sobe imate ,,mrvicu” skuplju umjetničku sliku. Neke dame će jednostavno morati da promijene frizuru po uzoru na modele iz omiljenog im modnog časopisa časopisa, te će to gotovo sigurno biti svetlija kosa ili pramenovi, sa naglašenim šiškama (Venera je u Blizancima).

Uljepšavanje, tj. potreba za lijepim će generalno biti prisutna u svakoj sferi života, bez obzira da li ste član muške ili ženske populacije. Iz ugla Vašeg novčanika, ovo će vrlo vjerovatno biti niz jako neprijatnih događaja. Ali, nije bitno, život je ipak jedan.

Pored konjunkcije sa Marsom, po znaku će Mlad Mjesec graditi i trigon sa retrogradnim Saturnom u znaku Strijelca. Saturn i Sunce, odnosno Saturn i Mjesec, predstavljaju potpuno različite principe. Pogledajte, Saturn vlada Jarcem, koji je nasuprot Raka, Mjesečevog znaka, i vlada Vodolijom, koja je preko puta Lava, Sunčevog znaka. Sunce predstavlja ego, a Mjesec emocije, tj. potrebe pojedinca, naspram kojih je Saturn, potreba kolektiva i rad ‘za bolje sutra’. Saturn je taj koji ostavlja svetu. Sunce je topao ljetnji dan, Saturn je hladna zimska noć. Mjesec je plodna zemlja natopljena kišom, Saturn je suhi, ispucali kamenjar.

Iako su Sunce і Saturn po prirodi svojih kvaliteta, suprotne snage, ipak postoje određeni uglovi pod kojima se oni, čak і dopunjuju. Trigon Sunca i Mjeseca ka retrogradnom Saturnu snaži volju, te fokus stavlja na korisne i praktične stvari. Pod ovim uticajem, možda ipak tu ,,mrvicu” skuplju sliku zamenite novim kućanskim aparatom (npr. frižider – Saturn). Trigon Meseca i Saturna će i pored teatralnih momenata, ipak emocije učiniti stabilnima tokom narednog perioda.

Trigon Mjeseca i Sunca prema Saturnu, polako, ali sigurno, gradi naše ciljeve i aspiracije, ali samo ako uspijemo da obuzdamo ego i prihvatimo činjenicu da se neke stvari moraju odvijati svojim tempom, bez našeg uticaja. Sam put je važniji od cilja, poruka je ovog aspekta. Prstenasta planeta je još uvek retrogradna i kreće se jako sporo, pripremajući se za promjenu pravca. Čini Vam se da neki planovi stoje u mjestu već neko vrijeme, ali kako Saturn promijeni smjer, stvari će dobiti pozitivno ubrzanje od 25. avgusta.

Sunce i Mjesec će graditi i nešto širi trigon sa Uranom u znaku Ovna i time zatvoriti veliki vatreni trigon Uran (Ovan) – Mlad Mjesec (Lav)- Saturn (Strijelac). Ovaj Mlad Mjesec zapravo slavi život. U astrologiji, 4 osnovna elementa čine sve oko nas, uključujući i nas same: VATRA – energija, VAZDUH-misao, VODA-emocije, ZEMLJA – materija. Zanimljivo je, da iz ugla moderne fizike, postoje upravo četiri fundamentalne (osnovne) sile (elektromagnetna, jaka nuklearna, slaba nuklearna, gravitaciona) koje drže na okupu sav nama poznati Univerzum. Slučajnost, ili možda ne?

Vratimo se još malo na vatreni element. Vatra predstavlja život. Život je poklon čiji je svaki trenutak vrijedan življenja. Preciznije rečeno, Ovan predstavlja životnu snagu, Lav ljubav ka životu, Strijelac vjera u život. Upravo ova tri elementa, snagu, ljubav i vjeru, ujedinjuje ovaj veliki vatreni trigon. Stanite pred ogledalo, duboko se zagledajte u svoj odraz i potrudite se da pronađete sve tri komponente…i gle čuda, Vaše želje, planovi, ciljevi, će postati stvarnost!

(aura.ba/astrolog Miloš Tomić)