Mjesta na Lefkadi koja će vas duhovno ispuniti

Lefkada je jedna od najljepših destinacija za ljetovanje u Grčkoj. U stvari, Grčka je mala odrednica, bolje bi bilo reći u cjelokupnoj Evropi. Ovo divno ostrvo u Jonskom moru posjeduje mnoštvo prelijepih plaža koje se prostiru kilometrima uz obalu Lefkade, ali i fantastične promjene izgleda ostrva od kamenitih do zelenih planina i prostranih maslinjaka.

Gotovo svi će se složiti da Lefkada nadahnjuje i predstavlja inspiraciju za mnoge. Nije uopšte važno da li ste umjetnik, inspiracija nam je svima potrebna, a nadahnuće koje aranžman za ljetovanje na Lefkadi može da pruži, se teško može porediti sa bilo čime drugim.

U tom duhu, ovih nekoliko mjesta na Lefkadi su savršena da napunite baterije, da se duhovno osvježite i uživate. Ne samo što izgledaju fantastično, već su i odlično mjesto za meditaciju i upoznavanje kulture i prirode na Lefkadi.

crkva-svetog-ilije-lefkadaNajviša tačka Lefkade i crkva na vrhu

Lefkada je brdovito ostrvo. Postoje brojne strme padine, elegantna brda i livade, a na najvišoj tački ostrva, naravno, postoji pravoslavna crkva. Crkva sv. Ilije nije stara poput nekih poznatih grčkih manastira i crkvica širom Grčke, ali ima svoju dušu i šarm. Locirana praktično na najvišem brdu / planini Lefkade, ona ponosno nadgleda Jonsko more i ostrvca oko Lefkade. Ne morate biti pravoslavac, ili uopšte religiozna osoba da biste uživali u pogledu koji se pruža sa prostora ove crkvice, i zato nemojte propustiti priliku da popnete i uživate u trenutku.

Obucite laganu ljetnju odjeću, ponesite šešir, zalihe vode i prepustite se trenutku. Zalazak Sunca sa ove tačke na Lefkadi je potpuno spektakularan.

agiofili-plaza-lefkadaPlaža Agiofili

Plaža Agiofili je jedna od najljepših plaža na Lefkadi i to sa razlogom. Locirana na jugozapadnoj strani Lefkade, predstavlja pravi mali spektakl za sebe. Ušuškana u prelijepom peščanom zalivu, orkužena zelenilom, raj je za one koji žele da se opuste i maksimalno uživaju. Ona jeste mala ali je mjesto gdje će ljubitelji prirode moći potpuno da se opuste, uživaju i razmišljaju samo o tome kako polako postaju jedno sa prirodom.

Ipak, imajte na umu da divlji karakter ove plaže znači da ona nije opremljena sadržajima koji vam mogu biti od koristi da se rashladite i sklonite sa sunca. Ležaljke i kafići ne postoje, pa je potrebno da ponesete sopstveno rashlađenje i barem suncobran.
Takođe, do ove plaže nije jednostavno doći kolima. U jednom trenutku je potrebno parkirati auto i pešačiti dobar ieo puta do plaže. Neki dio je pod drvećem i u sjenci, dok je drugi dio na direktnom udaru Sunca. Zato, budite spremni da se obučete lagano i skladno velikim vrelinama. Naravno, postoji i opcija da do Agiofilija dođete brodićem, što je vjerovatno najlakša i složićete se najzanimljivija varijanta putovanja.

lefkada-milos-plazaPlaža Milos

Plaža Milos je jedna od najljepših plaža na ostrvu i obično nju odabiraju sami stanovnici Lefkade. Nalazi se na Zapadnoj strani ostrva iznad velikih padina. Oni ovo čine sa razlogom, njena dužina i pješčana podloga su savršeni da svako nađe kutak za sebe. Postavite suncobran ili odaberite sopstvenu ležaljku, osluškujte talase mora, razmišljajte o samo o tom trenutku gde se trenutno nalazite i uplovite u morske dubine mislima.

Nekada je ovakva relaksacija još prijatnija od samog plivanja u moru, jer se mislima može sve. I više od toga! Naravno, treba znati da ove dvije plaže ne čine Lefkadu, već je čine i sve druge karakteristične plaže kao što su Porto Katsiki, Egremni beach, Katizma, Ionnais i mnoge druge.

nidri-vodopadi-lefkadaVodopadi u blizini Nidrija

Još jedno mjesto na Lefkadi koje će zaljubljenici u prirodu obožavati, definitivno jesu poznati vodopadi na Lefkadi. Oni su locirani praktično u srcu Lefkade ako se zna da je potrebno zaći u kopno oko 5 kilometara od najpopularnijeg turističkog mesta na Lefkadi – Nidrija, a koje se nalazi u središnjem dijelu izduženog ostrva.

Do ovih vodopada se stiže isključivo pješački, ali priroda i krajolici kroz koje ćete proći, iako možda naporni zbog visokih temperatura, će nadomestiti svu želju za hladom i odmorom. Pogotovo kada konačno stignete na svoje odredište. Vodopadi na rijeci Dimisoara su takvi da ćete se provlačiti između stijena i doći do prelepog prirodnog bazenčića koji vodopad formira, te će skok u svežu vodu biti prava nagrada za pređen put i ovu malu ekspediciju. Ne samo što je šetnja bitna za duh i tijelo, već ćete moći i u potpunosti da se stopite sa prirodom, promijenićete očekivani dan na moru koji biste inače proveli na plaži i obezbjedićete sebi potpuno novo iskustvo.

Ako već dugo žudite za odmorom i prilikom da se barem malo relaksirate, opustite od stresa koji svakodnevni posao i brzi gradski život pričinjava, odaberite aranžman za letovanje na Lefkadi i dajte poklon svojoj duši barem na tih 10 dana. Nećete se pokajati.