Mjesta gdje biljke i životinje nemaju šanse za život: Ovo je najveća “zona smrti” na svijetu

Naučnici su otkrili do sada najveću “zonu smrti” na svijetu. Na ogromnom području u Omanskom zalivu koje zahvata površinu od oko 80.000 kvadratnih metara, zbog nedostatka kiseonika gotovo da nema života, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu “Geophysical Research Letters”.

– Naša istraživanja govore da je situacija gora nego što smo strahovali. More više ne dobija kiseonik – objašnjava Bastijen Kvest s britanskog Univerziteta Istočna Anglija.

Do sada nije bilo poznato koliko je situacija na tom području zabrinjavajuća, jer su pirati i sukobi u ovom regionu Arapskog mora sprječavali naučna istraživanja.

Sadržaj kiseonika u “zonama smrti” u moru toliko je nizak da biljke i životinje ne mogu da prežive. U nekim oblastima mora na dubini od 200 do 800 metara takve zone prirodno postoje, ali i klimatske promjene i zagađenje mogu da dovedu do njihovog stvaranja. Nivo kiseonika u vodi opada uslijed zagrijavanja okeana, ali đubriva i otpadne vode takođe utiču na njegovo smanjenje.

Naučnici Univerziteta Istočna Anglija i Univerziteta Sultan Kabus u Omanu osam mjeseci pretraživali su zaliv pomoću podvodnih robota, veličine čovjeka, koji mogu da zarone do dubine od 1.000 metara.