Mjesečevi rituali za blagostanje: SREDITE SVE PROBLEME U ŽIVOTU UZ OVE JEDNOSTAVNE RITUALE

Još od drevnih vremena mjesecu se pripisuju magične moći: žetva, sjetva, vjenčanje ili početak bilo kakvog posla usklađivali su se s mjesečevim fazama. Ovo nebesko tijelo nosi nježnu a istovremeno snažnu žensku energiju, vlada emocijama, podsvješću i magijom. Vjeruje se da mjesecom vladaju žene jer se mene smjenjuju tokom 28 dana, isto koliko traje i ženski menstrualni ciklus. Zato treba iskoristiti njegovu energiju jer može donijeti brojne dobrobiti.

Tokom 28 dana zemljin satelit prolazi kroz četiti faze: mlad mjesec (mladina), prvi kvartal, pun mjesec (uštap) i posljednja četvrt. Mlad mjesec u prvih nekoliko dana nije vidljiv, a onda polako poprima oblik tankog srpa. Njegova energija utječe na obnovu, pa je ovo idealan period da se neke stvari u životu dovedu u red. Prvi kvartal je sedmodnevna faza rasta (sve do punog mjeseca), takođe se koristi za punjenje energijom i dobra je za započinjanje posla i ostvarivanje određenih ciljeva. Ovaj period je veoma povoljan za začeće, ali i za važne poslovne razgovore ili potpisivanje pravnih dokumenata. Pun mjesec je vrhunac mjesečeve energije, idealno vrijeme za magijsko djelovanje. Smatra se da je tada energija svake žene u zenitu. Najmoćnija energija traje samo 24 sata, a nakon toga prelazi u sljedeću fazu. Posljednja četvrt, predstavlja dan poslije punog mjeseca kada opada. Energija slabi i ne treba je koristiti za sprovođenje planova ili za početak posla, jer će ostvarenje biti komplikovano. U ovoj fazi neophodno je pozavršavati započete poslove i riješiti se loših navika. Osim toga, korisno je ako se iz kuće izbace stvari, bespotrebni predmeti.

U antičkim vremenima žene su poštovale mjesečevu energiju i ponašale se u skladu sa njegovim fazama. Da bi prikupile što više energije, izvodile su posebne rituale, uglavnom u noći punog mjeseca. Kada je žena „podešena“ sa lunarnim ritmovima, postaje vladarka ne samo svog, već i suprotnog života, ali i života cijele porodice. Ona je kraljica, prijateljica, ljubavnica, njegovateljica, majka, domaćica i umjetnica. Njena intuicija je savršena, ona uvijek zna kako treba postupiti u određenim trenucima, umije da predosjeti i izbjegne opasnost, njena porodica je uvijek bezbjedna.

Znajući za magičnu moć mjeseca, žene su obožavale poseban ritual koji se izvodio na uštap (pun mjesec). Okupljale su se u prirodi, palile vatru i pravile krug oko nje. Svaka je s obje ruke držala činiju napunjenu izvorskom vodom, pa su obasjane mjesečinom pravile sedam krugova oko vatre u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Potom bi se okretale prema mjesecu, podigle činiju iznad glave zamišljajući kako se u njoj skuplja mjesečeva energija. Posudom su dodirivale čelo, grlo, nos, pupak, donji dio stomaka i područje genetalija, kako bi energiju mjeseca prenijele na tijelo i dobile magnetsku privlačnost, šarm, jaku intuiciju i mudrost. Napunjene energijom, odlazile bi do rijeke, prosule u nju vodu iz činije, a onda bi se okupale – što ih je punilo novom energijom. Potom bi se ponovo vraćale do vatre držeći praznu činiju s obje ruke, kružile oko nje 7 puta ali sad u smjeru kazaljke na satu. Ovaj ritual obavezno se završavao plesom.

Umjesto u prirodi, punjenje mjesečevom energijom može se sprovoditi i kod kuće. U noći koja prethodi punom mjesecu, odmah po zalasku sunca, ubaciti u staklenu posudu gorski kristal, sipati izvorsku vodu, poklopiti i ostaviti na prozoru da prenoći: Sutradan vodu presuti u posebnu bočicu. Magičnom vodom svako jutro treba prskati lice i tijelo, kako bi se obnovila energija potrebna za dostizanje ciljeva.

Sredite stvari u životu

Ne postoji osoba koja ne bi željela da nešto promijeni u životu i da dovede stvari u red. To se može ostvariti pomoću magičnog rituala koji se uzvodi u vrijeme punog mjeseca. Zapaliti svijeću i tamjan, udobno se smjestiti i nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti vazduh. Napisati na papir sve što se želi srediti u životu i na kraju se potpisati, staviti datum, kao što  se to radi na nekom važnom dokumentu. Papir presaviti i zakopati u bašti poređ nekog drveta kako bi želje porasle.

Magija uštapa

Kako biste označili svoju energiju, dobili više samopouzdanja, noć punog mjeseca možete iskoristiti na više načina. Jedan od njih je pisanje ili govorenje afirmacija. Zagledajte se u lunu, a potom polako izgovarajte svoje želje, na primjer: „privlačim sreću, prosperitet, obilje“.  Ako nemate ništa konkretno na umu, možete da izgovorite univerzalnu informaciju:

“Energija mjeseca me ispunjava, daruje mi ljepotu i svjetlost, donosi mi dobru sreću. Daruje mi moć da vladam životom, da sve sovje snove pretvorim u stvarnost!“

Ritual možete ponoviti nakon mjesec dana na sljedeći uštap.

 Kako izaći iz loše veze

Ukoliko želite da raskinete sa partnerom, izvedite ovaj ritual u posljednjoj mjesečevoj četvrti. Napravite krug od soli krećući se suprotno od smjera kazaljke na satu. Stanite u sredinu i izgovarajte magične riječi:

“Želim da se rasteretimo u dobru, jer prolazimo kroz rešeto i sito, krećemo se ka dobru, svako sam mora izabrati svoj put, svako od nas ide ka svojoj sreći i blagostanju!“