Mjesec đavola, bezglavih konja i duhova poludjelih žena: Velika Britanija svakog septembra vrvi od duhova

 Postoji veliki broj duhova koji se navodno pojavljuju svakog septembra u Velikoj Brtaniji

Da je Velika Britanija svjetska prijestolnica duhova i paranormalnih pojava već dobro znamo, a kako i ne bi pored tako bogate prošlosti, zapuštenih zamaka, napuštenih dvoraca, nepreglednih šuma i maglovitih obala mnogobrojih rijeka koje poput magneta privlače ovakve sablasne pojave. I dok se neki od duhova pojave tek povremeno, čini se da postoji nekoliko duhova u Velikoj Britaniji koji se navodno pojavljuju svakog septembra i to uvijek na istom mjestu.

 Đavo u parku

Svakog 3. septembra u Bramptonu u Engleskoj, đavo navodno posjećuje park Brampton Bryan. Prema legendi, na taj dan prije mnogo godina, đavo se popeo iz pakla na Zemlju da pokupi dušu Cromwella, ali najprije je zastao da uništi navedeni park.

Pa tako, navodno na taj datum svake godine đavo na svom divljem konju jaše kroz park kako bi ga ponovo uništio.

Jeziva kočija

Mještani okruga Dublin u Irskoj navodno svakog 8. septembra svjedoče bizarnoj sablasnoj pojavi. Naime, na taj datum se pojavljuje jeziva kočija sa dva putnika, a kočiju vuku dva bezglava konja. Pored kočije lagano šetaju još dva duha kao njihova pratnja. Bizarna scena se, prema pričama, odigrava u blizini Old Bawn Roada i Doddera.

Kočija se zaustavlja na mjestu gdje se nekad nalazila kuća u kojoj je 1600-ih godina živio arhiđakon William Bulkeley. Prema legendi, ko god ugleda jezivu kočiju će umrijeti u roku od jedne godine i jednog dana.

Duh nesretne Amy

U ranim večernjim satima 8. septembra dva duha – za koje se vjeruje da su Amy Robsart i njen polubrat John Appleyard ili njen suprug Robert Dudley – pojavljuju se u vrtovima dvorane Rainthrope u Tasburghu u Norfolku u Engleskoj.

Zanimljivo je da je 8. septembar bio dan kada je Amy pala niz stepenice u Cumnor Placeu i umrla od zadobivenih povreda.

Poludjela mlada

Svake godine, 12. septembra, duh mlade se vraća u ruševine dvorca Bladoon u Bladnochu u Škotskoj. Janet Dalrymple je navodno obuzelo ubilačko ludilo prve bračne noći i ubola je svog muža mnogo puta, ali je čovjek uspio preživjeti.

Janet je, međutim, umrla ubrzo nakon napada, a priča se da se od tog dana svake godine vraća na mjesto zločina.

 Žrtve vojnika

Duhovi žene i djece koje su vojnici ubili u dvorcu Newark u Selkirku u Škotskoj mogu se čuti i vidjeti kako lutaju po imanju svakog 13. septembra.

Newark Castle by the River Trent in Newark-on-Trent. Friday 11th July 2008

Ubijeni kralj

Priča se da je kralj Edward II ubijen po naredbi svoje supruge kraljice Isabelle 21. septembra 1327. godine, a svake godine tog datuma njegovi vriskovi se mogu čuti u cijelom dvorcu Berkeley u Gloucestershireu u Engleskoj.

Duhovi ukletog dvorca

Navodno se duh ser Waltera Raleigh-a pojavljuje svakog 28. septembra u blizini drveta koje je po njemu dobilo ime u Sherbornu, u Dorsetu u Engleskoj.

Postoje i drugi entiteti za koje se kaže da opsjedaju dvorac Sherborne, a to su duh djeteta i konja. Za dvorac se naravno vjeruje i da je uklet.

  Ludi Jack

Jednom godišnje, duh ekscentrika poi menu John “Mad Jack” Mytton navodno se pojavljuje u hotelu Mytton and Mermaid u Atchamu, u Engleskoj.

Očigledno je pio puno Port vina (6 boca svaki dan), i živio je s 2000 pasa i 60 mačaka. Na kraju je potrošio sav svoj novac i završio u zatvoru za dužnike gdje je umro.

Inače, 30. septembra Ludi Jak je slavio rođendan, i tada se svake godine njegov duh pojavljuje u hotelu.