Mjesec dana prije moždanog udara, vaše tijelo će vam poslati ovo upozorenje

Izuzetno je važno identificirati znakove upozorenja od moždanog udara i dobiti medicinsku pomoć što je prije moguće kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih oštećenja mozga. To može pomoći smanjiti rizik od smrti ili invaliditeta i poboljšati vaše šanse za oporavak.

Medicinski stručnjaci kažu da znakovi i simptomi mogu varirati od jedne osobe do druge ovisno o vrsti moždanog udara, dijela mozga koji je pogođen i obim oštećenja. Ali svi oni imaju tendenciju da se jave iznenada, prenosi portal Zdravo i ljekovito.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela,
poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe,
naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja,
naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka,
gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima,
omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Upozoravajući znaci prije moždanog udara

Određenom broju moždanih udara prethode “upozoravajući znaci” – prolazni simptomi koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), a nazivaju se tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su imale TIA-u imaju značajno veći rizik nastanka moždanog udara. Bolesnik koji je imao tranzitornu ishemijsku ataku zahtijeva detaljnu neurološku obradu kako bi se utvrdio njezin uzrok.

Ako imate ove simptome, obavezno se javite ljekaru na kontrolu.