MITOVI I ISTINE O GRUDIMA: NIJE DOBRO SPAVATI S GRUDNJAKOM

Mnogo je mitova koji nas bombardiraju sa svih strana, a tiču se ženskih grudi. Od toga je li zdravo spavati s grudnjakom, hoće li se debljanjem povećati i grudi, do toga da svaka kvržica znači rak dojke.

grusiTreba imati na umu da svako tijelo reagira drugačije i na debljanje i na vježbanje pa prema tome ne može ni svaka žena mršavjeti ili se debljati na isti način, a to znači da ni grudi ne reagiraju  jednako. Donosimo vam sedam mitova i istina o grudima koje je istražio Huffingtom Post.

1. mit: Debljanjem rastu i grudi

NIJE ISTINA! Iako se dobivanjem težine debljamo svuda, nije nužno da će vam narasti grudi. Svaka žena se deblja drugačije i salo se pohranjuje na raznim dijelovima tijela.

 1. mit: Spavanje s grudnjakom pomaže da se grudi ne objeseNIJE ISTINA! Ne samo da sama ideja zvuči neudobno, već je dokazano da nije dobro spavati s grudnjakom. To ne znači da ćete zbog toga imati zdravstvene probleme, no ne preporučuje se.

  3. mit: Redovno vježbanje povećava grudi

  NIJE ISTINA. Grudi su sastavljene od žlijezda, vezivnog i masnog tkiva, no ne i od mišićnog tkiva. Postoje određene vježbe kojima se mogu ojačati prsni mišići ispod samih grudi koje će se onda malo podignuti, no vježbanje kao takvo ne povećava grudi.

  4. mit:Implantatitraju cijeli život

  NIJE ISTINA! Iako bi vjerovatno najjednostavnije bilo ugraditi implantate i ne razmišljati više nikad o tome, no kao ni većina medicinskih ‘sprava’ tako ni implantati ne traju cijeli život. Povećanje grudi ne mora uzrokovati probleme i mnoge žene godinama ne osjećaju nikakve promjene, no povremeno se ipak treba posavjetovati s doktorom i otići na pregled.

  5. mit: Žene s malim grudima ne moraju nositi sportske grudnjake

  Istina: Za vrijeme vježbanja, posebno ako se bavite nekom fizički zahtjevnom aktivnošću i bez obzira na veličinu grudi, izuzteno je važno nositi sportske grudnjake. Naime, bez njih mogu se javiti bolovi u leđima, nelagoda ili oštećenja tkiva poput ogrebotina.

  6. mit: Kvržica u grudima znači rak dojke 

  Istina: Prije svega, redovni pregledi su apsolutno najvažniji u prevenciji raka dojke. Međutim, prema podacima Američkog društva za borbu protiv karcinoma većina promjena na grudima nisu maligne. Benigne kvržice, ciste i tumori mogu biti uzrokovani hormonalnim promjenama ili starenjem. Ipak, iznimno je važno da za svaku promjenu konsultujete svog doktora.

  7. mit: Neki grudnjaci mogu uzrokovati rak dojke

  NIJE ISTINA! Prema zakladi za borbu protiv raka Susan G. Komen ne postoje naučni dokazi koji povezuju bilo koji tip grudnjaka s rizikom od raka dojke. Ne postoji nikakav biološki razlog zbog kojeg bi to dvoje bilo povezano.