Mitologija: MUMA PUDARI ILI VELIKA MAJKA ŽIVI U TIMOČKOJ KRAJINI

Živi u šumi, a na livade – u dugoj haljini, ili naga i raspletene kose – izlazi kako bi čula pozive vračara ili djevojaka. Muma Paduri je oličenje izuzetne dobrote, ali i neizmjernog zla – u isto vrijeme.

Prema predanju, i vjerovanjima koja su se do danas zadržala na istoku Srbije, Velika Majka obožava žene i zbog njih je spremna da napakosti muškarcima.

U Timočkoj krajini žene se, još uvijek, više puta godišnje ritualno okupljaju pored rječica u čast Velike Majke. Na okupljanja vode i kćerke kako bi se legenda o Muma Padri prenosila dalje. Muma Paduri je oličenje ženstvenosti. Opisana je kao kraljica noći, velikih grudi, duge kose i noktiju. Iako je oličenje ženstvenosti, ponekad se javlja i kao ružna starica, sa velikim i izraženim zubima.

Čitav koncept ženstvenosti koji se i danas izuzetno njeguje kod Vlahinja zasnovan je na legendi o Muma Paduri, koja opsjeda loše muškarce, a žene čuva kada je pozovu. Takođe, ona brine o plodnosti, pomaže da menstrualni ciklus dođe ranije, bude što kraći i bezbolniji, a kada ostanu u drugom stanju, čuva i njihovu djecu.

Kao većina demona, ona je pohotljiva, pa često zavodi mlade i lijepe ljude i to najčešće u šumi ili u vodenicama. Jedan od kazivača priča kako je noću u mlinu zatekao divnu nagu ženu raspletene kose i velikih grudi, koja mu se podala, a zatim nestala. Kasnije ju je vidio u drveću.

U rumunskoj literaturi Muma Paduri predstavlja mitološko biće koje se često može naći u narodnim pričama i vjerovanjima. Predstavljena je kao ružna žena koja se plaši ljudi i živi u šumama.

Slično mitološko biće javlja se i u Bugarskoj kao Gorska Majka, što ovoj Boginji daje jaku slovensku komponentu.