Mit o Perzefoni ~ KAKO ,,IZLIJEČITI” ARHETIP VENERE U ŠKORPIJI

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

*Tekst koji ćete čitati u nastavku sam napisao prije 2 godine na temu tranzitne Venere u Škorpiji (a tu se nalazi i u trenutku pisanja novog posta), ali konstantna zainteresovanost čitalaca za ove napisane redove je pokazala njegovu univerzalnost, pa sam odlučio da ga objavim pod novim, praktičnijim imenom. Veneri u Škorpiji nije mjesto, tu je njen izgon, te je svrha ovog teksta da pomogne svima sa natalnom Venerom u Škorpiji da bolje upoznaju sebe, svoje želje, a samim tim i da privuku ljubav i novac u svoj život. Tekst može biti koristan i onima sa Suncem, Mjesecom ili Ascendentom u Škorpiji.*

VENERA U ŠKORPIJI – Na vratima ličnog pakla

Babilonska Ištar, sumerska Inana, armejska Astarte, egipatska Izida, grčka Afrodita, rimska Venera… svi navedeni nazivi opisuju istu boginju, jedinu specifičnu boginju, koja je pod različitim nazivima poštovana širom Mediterana i Bliskog Istoka. Boginja ljubavi, strasti, požude, seksualnosti, plodnosti, a po nekim izvorima i boginja rata (jer rat nije ništa drugo, no drugo lice ljubavi).

Svaka od navedenih kultura takođe je imala i svoje mitove o silasku bogova ili junaka u podzemni svijet. Mit ,,Ištarin silazak”, u potpunosti sačuvan na akadskom jeziku, prikazuje boginju Ištar/Inanu kako silazi u podzemni svet i sukobljava se svojom sestrom Ereškigal. Grčka mitologija bogata je primjerima silaska u podzemni svijet. Najpoznatiji među njima je svakako mit o Perzefoni, boginji proleća, u koju se zaljubljuje Had/ Pluton, bog podzemnog svijeta, i naposlijetku se ženi njom, načinivši je tako kraljicom podzemlja, te ona polovinu godine provodi na površini Zemlje (tada vladaju proljeće i ljeto), a potom drugoj polovini godine boravi u podzemlju (tada nastupaju jesen i zima). Pored toga, poznat je i mit o Orfejevom neuspjelom pokušaju da svoju ljubljenu Euridiku izvede iz podzemnog svijeta i vrati među žive.

Među manje poznatim mitovima je mit o Erosu i Psihi. Iako manje popularan, ovaj mit najbolje opisuje trenutno stanje na astrološkom nebu – Venera u znaku Škorpije, sa izmijenjenim sjedištem sa Marsom, koji trenutno tranzituje znakom Vage Ako ste sa čitanjem stigli do ovog dijela, već se sigurno pitate kada ćemo početi pričati o astrologiji?! Pročitajte tekst do kraja, isplatiće Vam se, vjerujte mi na reč.

U grčkoj i rimskoj mitologiji, Psiha je bila prelijepa princeza, čija je ljepota bila tolika da su vjernici počeli da zapostavljaju boginju ljepote Afroditu, te su njena svetilišta opustjela. Afroditu je mučila zavist, pa je naredila svom sinu Erosu da opčini Psihu i učini da se ona zaljubi u najružnijeg čovjeka na svijetu. Ali Eros se, umjesto da opčini Psihu i ispuni majčinu zapovijest, zaljubio u Psihu (druga verzija mita kaže da se slučajno ogrebao o svoju zlatnu strelicu). Eros je krišom odveo Psihu na udaljeno mjesto, i tajno posjećivao noću. Jedne večeri, na nagovor svojih sestara, Psiha je, kada je Eros došao do nje, upalila lampu i vidjela njegovo božansko lice i tako saznala ko je on. Uplašena, slučajno je zalila Erosa vrelim uljem iz lampe. Eros se razbjesnio i napustio je Psihu, poslije čega se ona uputila po cijelom svijetu da ga traži. Bezuspješno je lutala, jer nijedno božanstvo ili polubožanstvo nije htjelo da joj pomogne, u strahu od Afroditine odmazde.

Na kraju se nad Psihom sažalila Demetera (boginja usjeva, majka Perzefone, boginje sa početka ove priče). Rekla joj je da neće naći Erosa, sve dok ne dobije Afroditinu naklonost, a to može postići samo služenjem u Afroditinom hramu. Tako je Psiha pronašla Afroditin hram i prizvala je, a boginja joj je zadala četiri zadatka.

Prvo joj je Afrodita naredila da odvoji sve zrnje iz velike košare u kojoj je bilo pomiješano, i to prije nego što padne mrak. Jedan se mrav sažalio nad  uplakanom Psihom te je sa ostalim mravima iz svog mravinjaka odvojio zrnje za nju.

Afrodita je bila bijesna zbog njezina uspeha, te joj je rekla da ode do polja gdje pasu divlje zlatne ovce i donese zlatno runo. To nisu uspijevali ni najveći junaci, te se Psiha od očaja htjela baciti u rijeku. Međutim, riječni bog je otkrio Psihi da, kada se ovce napajaju na rijeci, deo njihovog zlatnog runa ostaje na bodljikavom grmlju pored rijeke. Psiha je tako sakupila ostatke i odnijela ih Afroditi.

Treći je zadatak bio da donese vode iz ušća rijeka Stiks i Kokit, koje su čuvale velike zmije, a smrtnici (čak i bogovi) im nisu mogli prići. Ovaj je put orao pomogao Psihi, te joj donio vodu. Orao je zapravo bio Zevs, kojem je Eros jednom pomogao, pa je Zevs ovako vratio uslugu.

Četvrti i posljednji zadatak, je bio Psihin silazak u podzemlje. Afrodita je tvrdila da su je ovi događaji iscrpili i oduzeli dio ljepote, te je Psihin zadatak bio da se spusti u podzemni svijet i od Perzefone traži djelić njene ljepote u kutiji. Psihi su opet bogovi pritekli u pomoć, savjetovavši joj da u podzemlje ponese hljeb natopljen uljem i 2 novčića ispod jezika. Kruh je ponijela kako bi nahranila Kerbera, psa čuvara pakla, a novčiće da bi platila lađaru Haronu da je preveze preko rijeke Stiks, koja okružuje podzemlje. Još su joj savjetovali da ne jede ništa što joj ponude, jer će morati zauvijek ostati tamo. Psiha je uspješno pronašla Perzefonu i dobila misterioznu kutijicu, te je po povratku na površinu, iz znatiželje (koja ju je već jednom koštala) otvorila kutijicu. No, u kutijici nije bilo ničeg osim začaranog Perzefoning daha, koji je trebao da uspava Afroditu prilikom otvaranja kutijice, što bi omogućilo Psihi da pronađe Erosa. Ali, kako Perzefona nije bila božansko biće, pala je na mjestu mrtva.

Dok je Psiha lutala svijetom, Eros se oporavljao u palati svoje majke. Kako bi ga spriječila da ponovo potraži Psihu, Afrodita je pozvala svoju nekadašnju neprijateljicu Uzdržanost, koja je opsjela Erosa.
Ali, Eros je osetio da je Psiha u nevolji, uspeo je da se otrgne od majčinih čini i otišao je da potraži Psihu. Skinuo je vječni san sa njenog lica i vratio ga u kutiju, te sa ponovo probuđenom Psihom odletio na Olimp, gdje je od Zevsa tražio dozvolu za brak. Zevs im je uslišio želje, te dao Psihi da pije ambroziju, božanski nektar koji ju je učinio besmrtnom. Eros i Psiha su dobili kćerku, nazvanu Hedona (Užitak), a Afrodita i Psiha su naposletku sve oprostile jedna drugoj.

Nadam se da još uvek čitate tekst. Ako ste stigli do ovog dijela, vjerovatno se još uvek pitate gde se zagubila astrologija u ovoj priči? Kao što već rekoh, nije li upravo Venera u Škorpiji Psiha, postavljena pred najveće izazove, među kojima je i silazak u podzemni svijet ( koji se u astrologiji vezuje za znak Škorpije)? Nije li upravo povrijeđeni Eros jasna slika izgnanog Marsa u znaku Vage? I nije li upravo njihova recepcija (izmjena sjedišta, međusobni afinitet) trenutak kada Eros osjeti da je Psiha u opasnosti? Venera nam poručuje da oprostimo i potražimo izgubljene ljubavi. Moramo izvršiti introspekciju (pogled u sebe) i vidjeti šta i koga želimo. Svi smo mi bar jednom bili nagli, nepromišljeni ili jednostavno znatiželjni, te nas je to koštalo. Svako od nas je bar jednom bio u ulozi egoistične i ljubomorne Afrodite, htjeli mi to priznati ili ne.

Četiri Afroditina zadatka upućena Psihi imaju i dublju metaforičku vrijednost. Prvi zadatak, razvrstavanje zrnja, koji odgovara astrološkom elementu Zemlja,  uči nas o vrijednosti materijalnih dobara. Znak Škorpije, iz ugla finansijske astrologije, vlada novcem drugih ljudi, dugovima i dužničkim ropstvom, kreditima, bankama, osiguravajućim društvima itd. Za vrijeme Venerinog tranzita kroz Škorpiju, pred nama je zadatak redefinisanja budžeta i stvarnog sagledavanja našeg finansijskog stanja (razvrstavanje zranja koje imamo u džepu, novčaniku ili na kreditnoj kartici…)

Drugi zadatak odgovara elementu Voda. Rečno božanstvo je samo personifikacija Psihine intuicije, koja joj je pomogla da savlada drugi zadatak. Na nama je sada da prihvatimo svoje unutrašnje Ja, poslušamo ga i čekamo pozitivan ishod.

Treći zadatak se vezuje za vatreni element. Put do izvorišta Stiksa i Kokita nije nimalo lak, te zahtijeva veliku hrabrost. To je uvidio i sam Zevs, koji je u obliku orla (univerzalni simbol moći i hrabrosti) odlučio da pomogne Psihi. Tako je i naš treći zadatak, da pobijedimo demone (zmije) u sebi, da prikupimo hrabrost i učinimo prvi korak. To može biti prvi poslani životopis i prijava za radno mjesto za koje mislite da nemate šanse. To je i poziv/poruka upućen osobi prema kojoj gajite simpatije, a mislite da nemate šanse. Vaše je da učinite prvi korak, a uvijek će se tu naći neko božanstvo da Vam  iznenada pomogne.

Četvrti zadatak je vezan za poslednji elemnt, Vazduh. Pored očigledne simbolike u dahu zarobljenom u kutijici, važno je napomenuti da Vazduh predstavlja inteligenciju i logično razmišljanje. Upravo je logikom Psiha uspjela da savlada sve prepreke podzemnog sveta. Nikada nemojte misliti za sebe da ste glupi ili manje dostojni, nemojte padati u očaj, jer i kad ste na najmračnijem mjestu, uvek imate sebe, svoje znanje i veštine, i to Vam niko ne može oduzeti.

Posljednji izazov, pred kojim je Psiha poklekla, je bilo otvaranje kutije (slično je napravila i Pandora, ali to je već neki drugi mit). Psiha je željela dio Perzefonine ljepote, te je pala na posljednjem testu, testu taštine. Da se ne lažemo, svi smo mi manji ili veći ‘Narcisi’ (takođe grčki mit, nećemo ga pominjati, ne brinite). Svi žele da budu savršeni, simetrični, zauvijek mladi… takva razmišljanja je potakla i tranzitna Venera u znaku Vage. No, Venera u Škorpiji je ona druga strana medalje. Njen zadatak je da nas slomi, ‘baci u smrt’, da nas natjera da se pogledamo u ogledalo i prihvatimo sve svoje prednosti i nedostatke. Šta ako ste debeli, mršavi, nesimetrični, klempavi, slabovidi, lošeg tena, sa kojom borom viška, preniski, previsoki, nervozni, uštogljeni, čutljivi, brbljivi,.. Spisak loših osobina koje Vam neko može pripisati je prilično dug. Ali ne trebate zbog toga da padate u depresiju,  da razmišljate o rezanju vena (a za vrijeme Venere u Škorpiji mnogi mogu otići u ovaj ekstrem!), treba sebe da prihvatite i volite baš takve kakvi jeste. Jer tek kada zavolite sebe, neko drugi će biti u stanju da voli Vas. Svijet tako jednostavno funkcioniše. Prihvatite ono što imate, tek ćete nakon toga dobiti još…

Izvor