Mistično plavetnilo podvodne pećine Orda: LEGENDA O “BIJELOJ NEV JESTI” I DUHU ŽENE U BIJELOM!

Legenda o dami iz pećine Orda već dugo je poznata u oblasti planine Ural u Rusiji. Ona kaže da je najdužu podvodnu pećinu na svijetu zaposjeo duh žene u bijeloj haljini. Pojedini ronioci su čak govorili da osjećaju prisustvo misteriozne dame, pa su zbog toga odustajali od pohoda na pećinu

Skoro svi svjetski mediji su prenijeli vijest kako je plivačica Natalija Avšenko iz Rusije zaronila na dubinu od 17 metara u pećinu Orda kako bi se fotografisala i oživjela legendu o duhu žene koja, navodno, luta pećinom. Plivačica je morala da zadržava dah po tri minuta i da trpi temperaturu od 23 stepena ispod nule, a kao rezultat njenog truda, nastale su nevjerovatne fotografije.

Duh žene

Ordinskaya ili Orda pećina je najduža podvodna pećina u Rusiji i druga po dužini u Evroaziji. Istovremeno, to je i najduža krečnjačka podvodna pećina na svijetu. Temperatura vode u pećini je ekstremno niska – između 3 i 20 stepeni Celzijevih ispod nule. Ronioci ovu ljepoticu zovu i „bijela nevjesta“, zbog zidova boje krede koja potječe od krečnjačkih stijena nastalih prije oko 200 miliona godina.

Ronjenje u ledenoj vodi podvodnog dijela Ordinske pećine predstavlja veliki izazov za njene istraživače. Slike iz pećine liče na prizore iz nekog Hollywoodskog akcijskog filma ali su stvarne i snimljene su od tima iskusnih i smjelih pećinskih ronioca.

Tokom šest mjeseci, poznati fotograf, novinar i instruktor ronjenja, Viktor Ljaguškin, predvodio je tim ronilaca i uslikao zapanjujuće fotografije pećine i to na temperaturi nižoj od nule. S obzirom da se pećina nalazi u uralskom regionu koji je poznat kao bogato nalazište minerala u Rusiji, smatra se i da je gips koji se u njoj nalazi povezan sa datim mineralima zbog kojih je voda u pećini kristalno čista. Voda je toliko čista da su ronioci imali jasnu vidljivost i do 50 metara ispred sebe.

Legenda o dami iz pećine Orda već dugo je poznata u oblasti planine Ural u Rusiji. Ona kaže da je najdužu podvodnu pećinu na svijetu zaposjeo duh žene u bijeloj haljini. Pojedini ronioci su čak govorili da osjećaju prisustvo misteriozne dame, pa su zbog toga odustajali od pohoda na pećinu.

Poput Alise

Kako bi bar na trenutak oživjeli legendu, bivša šampionka u ronjenju Natalija Avšenko i fotograf Lijaguškin otišli su pravo u dubine pećine i napravili zadivljujuće fotografije u prozirnoj vodi.

“Osjećala sam se kao Alisa u zemlji čuda. U početku sam se plašila da uđem u pećinu, ali kada sam se provukla kroz uzani prolaz, našla sam se u prelijepoj dvorani. Izgledala je kao prirodna katedrala i svi moji strahovi su nestali – rekla je plivačica.

S obzirom na to da je ronila bez maske za lice, boljele su je oči i koža, ali Natalija kaže da joj je drago što je mogla da bude dio tog projekta. Nagrađivani fotograf Lijaguškin dodao je da su oboje bili izloženi velikom riziku i životnoj opasnosti.

“Morali smo da pazimo na svaki korak, inače smo mogli da umremo. Postoji mnogo načina da se umre u pećini, ali nagrada je u tome što dobijate priliku da vidite nešto što niko prije vas nije vidio. Mislim da su isti osjećaj imali astronauti kada su se spustili na Mjesec – rekao je fotograf.
.