Misteriozno propadanje tla: UPOZORAVA LI PRIRODA NA NOVE KATAKLIZME U VOGOŠĆI I SARAJEVU?

Pokušava li nam priroda pomjeranjem i misterioznim propadanjem tla u sarajevskom Velikom parku, naselju Svrake, na imanjima Dušana Jovanovića, Džemala Dilberovća i Koste Nešića nešto kazati? U narodu kruže različite verzije….

Misterozna rupa koja se nedavno pojavila u sarajevskom Velikom parku, a za koju još uvijek niko ne zna reći kako se i zašto pojavila, u Vogošći je ponovo „razbuktala“ priče o sličnim pojavama koje su se, u  njenim naseljima Svrake i Semizovac, dešavale u vremenu iza nas. Nadaju se, da će ovaj put, struka dati prave odgovore, te da neće pukim zatrpavanjem rupe, pažnju javnosti skrenti od nečega na šta nas upozorava priroda.

Nime, 1968. godine, na Boranju, u vogošćanskom naselju Svrake, na imanju Dušana Jovanovića, tlo je iznenada potonulo i bukvalno se, na sred livade, ukazao krater dubok desetak metara i širok oko četiri metra.

 

Bilo je to čudo koje je naišlo na veliku pažnju mještana. Dugo vremena, po noćnim sijelima, pokušavalo se dešifrovati zbog čega je zemlja, iz čista mira, potonula. No, nije se uspio naći adekvatan razlog.

Oni hrabriji i odvažniji užetom su se spuštali na njegovo dno tražeći tragove neke podzemne vode, skrivenog blaga ili bilo čega drugog. Međutim, nisu naišli ni na bilo šta značajno čime bi mogli objasniti ovakvo ponašanje zemlje.

Krateri u Semizovcu

Vremenom je krater postao lokalna deponija za istresanje različitog otpada tako da danas samo rijetki mogu pokazati to mjesto.

Priče o „čudu iz Svraka“ oživjele su ponovo 2009. godine. Razlog za to su bila nova potonuća tla sa sličnim učinkom. Jedno od njih desilo se opet u Svrakama, na padinama Paljeva, na imanju Koste Nešića, a drugo u Nebočaju, u susjednom naselju Semizovac.

Ako se za semizovački otvor u zemlji, kao jedan od mogućih razloga, mogu navesti podzemne vode za novo potonuće u Svrakama, sa sličnim karakteristikama iz vremena 1968. godine, nije se mogao naći valjan razlog.

Ekipe za uklanjanje mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava istraživali su lokalitet na imanju Koste Nešića u cilju otkrivanja nekog od zaostalih ubojnih sredstava iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, ali nije bilo rezultata. Prisustvo dijelova bilo kakvog projektila koji bi mogao napraviti takav otvor nije uočeno.

Mještani su ispredali različite priče o nastanku ovih kratera ali ni jedna od njih nema pokazatelje koji bi potvrdili njihovu vjerodostojnost.

Provejavale su priče koje ova dešavanja vraćaju na ovaj prostor u vrijeme prije nove ere. Naime, na Ptičijoj glavi iznad Svraka, na padinama Paljeva, te na Visu iznad Nebočaja i Divljače u Semizovcu. Na padinama Nabožića, posatojali su primitivni objekti tipa “Gradina” koje su nekada, oko današnjeg Sarajeva, početkom metalnog doba, gradile grupe Ilira koji su poznavali bakarnu i bronzanu kulturu, a koje su protjerale one koji su na ovim prostorima živjeli u neolitskom periodu od druge polovine trećeg milenija prije Nove ere do njihovog dolaska.

Potonule kuće

Misteriozni otvor u sarajevskom Velikom parku (Snimio E. Parlić)

Arheološka iskopavanja na “Gradini” iznad Svraka, koja su vršena 1933. godine, potvrdila su postojanje življenja ljudi na ovom prostoru u to doba. Međutim, detaljnija istraživanja oko ove “Gradine” i njene moguće povezanosti sa susjednom nisu vršena.

Mještani su šaputali o mogućim podzemnim tunelima koji su povezivali “Gradine” i neke druge objekte, čijih tragova danas nema, kao uzročnika misterioznog propadanja tla.

Koliko u tome ima istine teško je znati bez detaljnijih i sveobuhvatnijih arheoloških i drugih ispitivanja ovog, arheološki bogatog lokaliteta. No za takvo nešto nije bilo novca ili možda nije bilo dobre volje.

Kataklizma koja je 15. maja 2014. godine zadesila vogošćansko naselje Svrake,  kada je usljed klizanja tla porušeno osam, a trajno oštećeno dvadesetak stambenih objekata, ponovo su u žižu javnosti vratile priče o misterioznom propadanju tla u ovom kraju. Pogotovo što je vrh klizišta koje je porušilo i oštetilo ove stambene objekte uz samo imanje Koste Nešića.

Priču je podgrijao i novi slučaj koji se te godine desio u naselju Nebočaj, malo više od onog slučaja propadanja tla u ovom naselju 2009. godine. Naime, iz dosada nepoznatih razloga tlo je propalo ispod stambenog objekta Džemala Dilberovća u ulici Nebočaj broj 70. Otvor dubine nekoliko metara, sličan onim otvorma u Svrakama iz 1968., te u Svrakama i ovom naselju iz 2009. godine, zaprjetio je da poruši njegov stambeni objekat. No, preduzeti sanacioni radovi spriječili su njegovo rušenje.

Značajniji tragovi pomjeranja tla na Boranju, u vogošćanskom naselju Svrake, gdje je 1968. godine došlo do misterioznog propadanja tla, uočeni su i prošle godine zbog čega je, iz bezbjednosnih razloga, iseljeno nekoliko stambenih objekata.

Pokušava li nam priroda, ovim pomjeranjem i misterioznim propadanjem tla u sarajevskom Velikom parku, nešto kazati?

Ako slegnemo ramenima i ostanemo nijemi hoćemo li biti iznenađeni ako nas opet zadesi neka nova kataklizma.

Eset  MURAČEVIĆ/aura.ba