Misteriozni zvuk sa dna Arktika tjera sve životinje iz mora

Stanovnike jednog izolovanog kanadskog naselja mjesecima muči nepoznati zvuk koji opisuju kao šum, “bip”, ili “ping”, a čini im se i da morski sisari i drugi morski svijet takođe bježi od njega

Ova priča nekako odmah asocira na legende o morskim čudovištima poput krakena.

Kanadska vojska istražuje neuobičajen zvuk koji dolazi sa morskog dna blizu udaljene arktičke ispostave. Kako javlja CBS News, stanovnici naselja u Igluliku cijelo ljeto čuju buku čiji izvor ne mogu da utvrde. U novembru je vojni avion radarom pretraživao područje ali nije pronašao ništa neobično.

Tokom toplijih mjeseci ovu rijetko naseljenu regijiu naseljavaju morski sisari koje lokalno stanovništvo često lovi. Stanovnici su ti koji su prijavili zvuk i oni smatraju da upravo ta neprijatna frekvencija tjera divljač. Ljudi koji su posjetili područje privatnim jahtama su navodno takođe čuli i prijavili zvuk. Čini se da se može čuti blizu površine mora, ali i kroz trup brodova.

CBS dalje izvještava da njihovi novinari nisu čuli nikakav zvuk, ali da su pronašli nekoliko teorija o njegovom porijeklu: prva teorija glasi da je krivac jedna rudarska kompanija zbog prekomjernog korištenja sonara u potrazi za gasom i naftom. Ta kompanija je za CBS izjavila da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu. Druga teorija jeste da “Greenpeace” namjerno plaši životinje sonarom, da ih Inuiti ne bi lovili. Organizacija je očekivano demantovala optužbe i potvrdila da poštuje prava naroda da love na tom području.

Kanadsko ministarstvo odbrane nije isključilo da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali i da je to malo vjerovatno. To nije prvi čudan zvuk koji je kanadska vlada morala da istražuje. Godinama se prijavljuje takozvani “vindzorski šum “, koji muči stanovnike Vindzora u Ontariju. Do današnjeg dana nije otkriven njegov izvor.