Misterija zvana „Kryptos“: Šta krije šifrovana poruka u dvorištu CIA-e

Od četiri poruke, tri su uspješno riješene, a četvrta je do danas ostala upamćena kao jedna od najpoznatijih neriješenih kodova na svijetu. Skulptura i dalje izaziva veliko interesovanje amaterskih i profesionalnih kriptoanalitsa, ali i CIA-inih stručnjaka koji ne mogu otkriti njene tajne

Kryptos je skulptura američkog umjetnika Džima Sandborna koja se nalazi u dvorištu sjedišta Centralne obavještajne agencije u Virdžiniji nedaleko od Vašingtona. Valovita skulptura u obliku slova „S“ izrađena je od bakra, kamena i drveta, i napravljena je 1990. godine, i to je prva u nizu sličnih njegovih skulptura koje sadrže šifrovane poruke.

 „Spoznaćeš istinu i ona će te učiniti slobodnim“

Dekodiranje, provaljivenje šifri i tajnih poruka nalazi se u opisu posla skoro svakog CIA-inog agenta, međutim čak i oni nalete na nerješiv zadatak koji ih danima izluđuje a noćima drži budnima. Jedna takva šifrovana poruka nalazi se njihovom dvorištu i predmet je mnogih rasprava i nagađanja kakvu poruku zapravo krije ova neobična skulptura.

Najpoznatiji zapis koji se nalazi uklesan u mremeru u holu sjedišta CIA-e, preuzet je iz Biblije i glasi:“ Spoznaćeš istinu i ona će te učiniti slobodnim“ i mnogi vjeruju da je ovaj zapis polazna tačka za rješavanje poruke koju krije Kryptos. Sama skulptura sadrži 865 znakova, koji su naizgled besmisleno razbacani i uklesani u 3 cm debelu bakarnu ploču. Kryptos se sastoji od četiri posebne šifrovane poruke a udruženim snagama kriptolozi su uspjeli razbiti tri šifre. Četvrta je ostala misterija a u njenom rješavanju već više od petnaest godina učestvuje čitava vojska kriptologa ali i brojna internetska zajednica.

Zanimljivo je da je tvorac skulpture Džim Sandborn pri stvaranju šifre imao pomoć od bivšeg šefa CIA-e, Eda Šida. Kada je skulptura postavljena, Šid i tadašnji direktor CIA-e Vilijam Vebster dobili su zapečaćenu kovertu sa značenjem poruke. Nedugo nakon toga pojavile su se priče da je zagonetku moguće odgonetnuti tek nakon što se razbije posljednja, četvrta šifra, te da je Sandborn zapravo jedina osoba koja zna pravu tajnu Kryptosa.

 

 

 „Odgovor vam se nalazi pred očima“

Analitičaru CIA-e Dejvidu Stinu trebalo je punih osam godina da razbije kod za dešifrovanje prve tri poruke. Tekst prve poruke glasi:“Između suptilnog zajenjenja i odsutnosti svjetla leži nijansa iluzije“. U drugoj poruci piše: „ Bilo je potpuno nevidljivo. Kako je to moguće? Upotrijebili su Zemljino magnetno polje. Informacije su skupljene i premještene pod zemlju na nepoznatu lokaciju. Zna li Langley nešto o tome? Oni bi to trebali znati zato što je zakopano tu negdje“. Treća poruka je zapravo bila bilješka iz dnevnika arheologa Hovarda Kartera koji je prvi otkrio grob egipatskog faraona Tutankamona.

Četvrta poruka ostala je neriješena i bez njenog značenja, prve tri poruke su potpuno nepovezane i besmislene. Poruka se sastoji od 98 znakova, a brojni kriptoanalitičari su je nazvali „majkom svih kodova“, a čak su Ed Šid i Sanborn izjavili da se radi o najtežem i najizazovnijem kodu ikada stvorenom. I dok su prve tri poruke napisane na razumljivom engleskom jeziku, četvrta poruka je napisana na skrivenom engleskom jeziku. Radi se o posebnoj tehnici skrivanja što često koriste vrhunski kriptoanalitičari i CIA-ini razbijači kodova.

Prema riječima Šida, ukoliko bi neko nekim čudom uspio da dešifruje četvrtu poruku, mogao bi otkriti da se radi o još jednoj zagonetci koju je još jednom potrebno dešifrovati. Sandborn je s druge strane, mnoge kriptoanalitičare ohrabrio otkrivši da se ključ za rješenje zagonetke krije pokraj same skulpture i da je jasno vidljiv, ali da ga dosad niko nije uočio.

 

Autor „Da Vinčijevog koda“ riješio zagonetku Kryptosa?

Američki autor Dan Braun stekao je svetsku slavu zahvaljujući knjizi „Da Vinčijev kod“, a mnogi vjeruju da je upravo on uspješno riješio Kryptos. Naime, na koricama Da Vinčijevog koda nalaze se koordinate Kryptosa a koje ukazuju na skriveno mjesto gdje je nešto zakopano. Dan Braun je veliki ljubitelj kriptologije i sibmolizma pa koordinate sa korica njegovog najpoznatijeg djela zapravo upućuju na njego novo djelo „Solomonov ključ“, a radnja knjige se odvija u Vašingtonu koji je usko povezan sa Kryptosom.

Braunov glasnogovornik nije želio komentarisati ove navode, a mnogi se pitaju da li je Braun u knjizi dešifrovao poruke ili mu je neko otkrio njeno značenje.

(aura.ba)