Misterija zvana “Centralia”: Rudarski gradić u Americi gori više od 50 godina (Video)

“Ovo je svijet gdje nijedan čovjek ne može da živi. Toplije je od Merkura, atmosfera je otrovnija od Saturnove. U srcu požara temperatura prelazi 500 stepeni celzijevih. Smrtonosni oblaci ugljen monoksida i drugih gasova preplavili su stjenovite komore”.
Tako je pisac Dejvid Dekok opisao požar koji već decenijama gori ispod danas napuštenog grada Centralije u Sedinjenim Američkim Državama.

Sve je počelo u maju 1962. godine kada su gradske vlasti raspravljale o rješavanju ilegalnih deponija smeća. Zbog čak osam takvih deponija donesena je odluka da će ispuniti dvadesetak metara duboku rupu ostalu iza jednog rudnika i koristiti je kao gradski otpad.

Obližnji komunalni inspektor upozorio je gradske vlasti da postoji nekoliko šupljina u toj rupi koje su vjerovatno nastale zbog ranijih iskopavanja uglja.

Džordž Segaritus je rekao da je neophodno prvo srediti šupljinu, pa je tek onda koristiti.

Njegova upozorenja nisu uzeta za ozbiljno. Gradske vlasti su odlučile da spale velike količine smeća na otpadu kako bi se napravilo mjesta za drugi otpad. Odlučen je dan i vrijeme kada će spaliti smeće i dovedena je ekipa lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva koja će ugasiti vatru iste večeri.

27. maja 1962. godine upaljen je sudbonosni plamen, a kasnije isto veče vatrogasci su ugasili svu vidljivu vatru. Samo dva dana kasnije plamen se opet razbuktao, a onda je ponovo i ugašen. Nekoliko dana kasnije otkrivena je šupljina široka skoro pet metara koja je povezivala otpad s obližnjim rudarskim šathotvima.

Nakon što se svještenik Vilijam Burk požalio da se širi dim i nesnosan smrad s otpada dovedeni su buldožeri kako bi ugasili vatru, ali ni taj pokušaj nije uspio. Dim i otrovni plinovi nastavili su da se šire po napuštenim rudarskim tunelima ispod čitavog grada i uskoro su čak i aktivni rudnici zatvoreni. Nivo ugljen monoksida u podzemlju dosegao je smrtonosnu dozu.