Misterija: za radnim stolom pronašli mrtvog kapetana sa olovkom u ruci

Misterija broda “Oktavijus” počinje 1761. godine kada je pristao u londonskoj luci kako bi preuzeo teret koji je trebalo da preveze u Kinu.

Ovaj veličanstveni brod napustio je luku sa kompletnom posadom, kapetanom, njegovom ženom i sinom. Pristigli su sigurno u Kinu, gdje je istovaren teret sa broda. Ubrzo su isplovili nazad na otvoreno more kako bi se se što prije vratili u Englesku ali pošto je vrijeme bilo neobično toplo, kapetan je odlučio da okrene brod dalje na istok te da plove kući kroz tada još slabo istraženi Sjeverozapadni prolaz. To je bila posljednja informacija o ovom brodu i posadi, a kako se nisu vratili u Englesku, “Oktavijus” je proglašen izgubljenim.

Tako je bilo sve do 11. oktobra 1775. godine, kada je posada broda kitolovca “Herald”, koji je plovio ledenim vodama oko Grenlanda, slučajno ugledala u daljini brod. Kada su se približili brodu, posada je vidjela da je oštećen, jarboli su bili polomljeni, a jedra su visila iscijepana, prenosi Avaz.

Stravičan prizor u potpalublju

Kapetan “Heralda” naredio je posadi da pretraži brod, za koji su prvo posumnjali da je “Oktavijus”. Posada je uspjela da se prebaci na palubu broda koja je bila potpuno napuštena. Otvorili su zatim drveni poklopac i spustili se niz ljestve u mračno potpalublje, a tamo ih je čekao stravičan prizor.

Čim su uspjeli malo da osvijetle ovaj sablasan prostor, pred očima im se pojavila slika zaleđenih ljudi. Iako su bili šokirani ovim prizorom, uspjeli su da u nekoliko prostorija pronađu čitavu posadu, svih 28 zaleđenih osoba.

U jednoj kabini su pronašli kapetana koji je sjedio za svojim stolom, sa perom u ruci, dok je brodski dnevnik stajao otvoren na stolu ispred njega. Mastilo i druge stvari bile su uredno poredane na stolu. Na krevetu iza ugledali su tijelo žene i dječaka umotano u ćebadi.

Posada “Heralda” bila je prestravljena cijelim prizorom. Neko od njih je zgrabio brodski dnevnik i brže bolje su pobjegli sa “Oktavijusa”.

Brodski dnevnik otkrio tajnu

U tom haosu, srednje stranice zaleđenog dnevnika negdje su ispale, pa je kada se posada vratila na svoj brod kapetan prijetio da su ostale samo prve i posljednje strane. To mu je bilo dovoljno da odgonetne barem dio misterioznog nestanka broda.

Tada je otkriveno da je kapetan “Oktavijusa” usmjerio brod prema Sjeverozapadnom prolazu, ali je ostao zarobljen u ledu Arktika, gdje se kompletna posada smrznula.

Posljednji unos podataka u dnevnik datirao je iz 1762, što ukazuje da je “Oktavijus” bio u ledenom Arktičkim okeanu punih 13 godina. Posljednji zapisani položaj broda bio je “75N 160W”, što ga je lociralo 250 milja sjeverno od Baroua na Aljasci.

Tako je “Oktavijus” izgleda bio prvi brod koji je preplovio Sjeverozapadni prolaz. Pošto se posada sa “Heralda” uplašila, uvjerena da je brod uklet ostavili su ga tako okovanog u led. Poslije toga niko nikada više nije vidio “Oktavijus”, a pretpostavlja se da je potonuo, iako se dugo vjerovalo da “ukleti brod” sa mrtvom posadom i dalje plovi negdje na otvorenom moru.