Misterija njemačkih šuma: ZAŠTO SU “ŠUMSKE SVASTIKE” POSTALE SIMBOL FAŠIZMA!?

Nekada je ovo bio simbol sreće, ali je ostao bez sreće kada su ga prigrlili nacionalisti, a onda i sam Hitler. Kako je rasizam u Njemačkoj rastao, Hitler je 1920. proglasio da je svastika njihov “službeni simbol”.

U njemačkim šumama mogu se iz zraka primijetiti formacije drveća u obliku svastika, zloglasnog nacističkog simbola, a misterij njihova nastanka ostaje i danas neriješen.
Je li riječ o ‘hortikulturalnoj mržnji’, kako je to definirao nedjeljnik Der Spiegel, ili su drveće specifične boje izraslo u najpoznatiji nacistički simbol – svastiku – može smatrati prirodnom pojavom? Naime, njemački ali i neki svjetski mediji se već godinama bave misterijem svastika u njemačkim šumama, koje se doduše mogu vidjeti samo iz zraka.

Riječ je o bizarnom fenomenu koji je prvi put primijećen 1992., kada je zaposlenik istočnonjemačke tvrtke Ökoland Dederow, koja se bavi arhitekturom krajolika, primijetio 140 stabala tise usred zimzelene šume borova. Bila je jesen i tise su postale smeđe, formirajući iz zraka jasno vidljivu svastiku unutar šumskog zelenila!

Stari je to simbol prosperiteta koji je prvi puta korišten prije barem 11.000 godina u Neolitiku diljem Euroazije i pojavljuje se u nizu religija poput budizma, hinduizma i džainizma. Često se može vidjeti na kućama ili hramovima u Indoneziji, a ime svastika dolazi iz sanskrta, a znači sreću.

Simbol je bio prisutan i u Evropi u pred-kršćanskoj eri pa se može pronaći i u staroj Grčkoj, rimskim katakombama, Srbiji i Bosni, Ukrajini, nordijskim zemljama i keltskim ruševinama. Čak su je koristili brendovi poput Coca-Cole i Carlsberga.

Svastiku je čak SAD koristio tokom Prvog svjetskog rata. No, dolaskom nacizma svastika je izgubila svoje staro značenje.

Svastiku je u Njemačku “donio” arheolog Heinrich Schliemann koji je 1870. iskopavao ruševine 4.000 godina stare Troje.

Grad je bio prepun simbola svastike, otkrivao je dok je iskopavao. A svastiku je našao i na niz drugih iskopina diljem svijeta, a tako je simbolu rasla popularnost u zapadnoj kulturi.

Međutim simbol sreće je ostao bez sreće kada su ga prigrlili nacionalisti, a onda i sam Hitler. To je postao simbol superiornosti njihove rase. Kako je rasizam u Njemačkoj rastao, Hitler je 1920. proglasio da je svastika njihov “službeni simbol”. Čak su 1933. zabranili da se simbol koristi u komercijalne svrhe. Ostalo je, kako piše Vintage News, istorija. Svastika je bila svugdje gdje je bio i nacizam bili to pamfleti, zastave ili uniforme.

Sto stabala ariša usred šume borova precizno je zasađeno kako bi stvarali golemu svastiku koja u jesen čini kontrast sa borovima koji ju okružuju. Efekt bi nestao u proljeće, a izračunato je kako su posađena 1938., tačno kada je Hitlerova moć jako jačala.

Postoji nekoliko teorija o kreatorima šumskih svastika, no niti jedna još nije potvrđena. Od toga da je to posađeno za Hitlerov rođendan, do toga da je to zahvala jer su nacisti napravili neke ceste po Zernikowu.

Treća teorija kaže kako je to napravio čovjek da dokaže svoju odanost stranci nakon što je poslan u logor jer je tajno slušao BBC.

Jedan lokalac je tvrdio kako je on bio dio Hitlerove mladeži te da su oni posadili stabla.

Rusi tvrde da su za stabla znali, iako za to nema nikakvog dokaza.

Nijemci, u strahu da to ne postane okupljalište neonacista, 43 su stabla uklonili, a 57 ih je ostalo. Simbol se i dalje vidi iz zraka.

Onda su srušili još 25 stabala i svastika je napokon nestala.

Radi nacizma simbol ljubavi i prosperiteta postao je nepoželjan (i protuzakonit) u većini država diljem svijeta.