MISTERIJA KUTIJE NAĐENE NA VRHU MONTBLANCA KOJA JE KRILA BLAGO

Riznica smaragda, rubina i safira decenijama je bila zakopana na glečeru kod francuskog Montblanca.

Vjeruje se da je blago pripadalo nekom od putnika na indijskom avionu koji se srušio u ovim nepristupačnim predjelima prije 50 godina.

Kutiju sa dragim kamenjem pronašla je grupa planinara 2013. godine, a nedavno je sadržaj pronađene kutije podjeljen planinarima i lokalnim vlastima.

Kamenje je podijeljeno ove sedmice u dva jednaka dijela u vrijednosti od oko 150.000 eura svakom – rekao je gradonačelnik Šamonija Erik Furnije.

Istakao je da je veoma sretan što se sve poslije osam godina završilo kako je i planirano. Pohvalio je planinara koji je pronašao kutiju sa draguljima, koji je u skladu sa zakonom istu predao policiji.

Na ovim prostorima srušila su se dva aviona „Air Indie“, jedan 1950, a drugi 1966. godine.

Vlasti vjeruju da dragulji pripadaju nekom od putnika na letu od Mumbaja do New Yorka.

Tokom godina planinari su pronalazili krhotine, prtljag i ljudske ostatke postradalog aviona. U maju 2012. godine Indija je došla u posjed torbe diplomatske pošte iz Kangkenjunge, iz „boinga 707“, koji je letio od Mumbaja do New Yorka. Srušio se na Montblancu 24. januara 1966. godine. U toj nesreći stradalo je 117 putnika, među kojima je bio i inženjer indijskog nuklearnog programa Homi Jahengira Babhua.