Misterija koja ne prestaje: Tajanstveno mjesto u Novom Meksiku proizvodi vanzemaljske zvukove!

Piše: Slavenka Polojac, [email protected]; Viber i WhatsApp: +385/97-779-08-93

 U Taos su dolazili brojni istraživački timovi kako bi otkrili uzroke ove neobične pojave, ali do sada nitko nije uspio u rasvjetljavanju te pojave

Taos je mjesto u okrugu Taosu u američkoj saveznoj državi Novom Meksiku. Poznat je i kao umjetnička komuna, gdje su domovi Indijanaca pod UNESCO-vom zaštitom.

Prekrasna okolina je to što opija oči turistima, ali i velika je nepoznanica odakle se to čuje tajanstveni zvuk koji čuje samo 20 posto stanovnika od 5000 koliko ih ima u tom pustinjskom gradu.

Priča se da je puno glasniji u zatvorenom prostoru nego na otvorenom. Radi tog tajanstvenog zvuka, građani se javljaju na razgovore psiholozima, jer im nesnosan zvuk izaziva migrene i psihičke probleme. Postoje tvrdnje da je zvuk izvanzemaljski, a isto tako postoje neke činjenice da je baš tu negdje 1947. srušena vanemaljska letjelica. U bližoj okolici, postoji i centar koji se bavi istraživanjima izvanzemaljaca.

Krici vanzemaljaca?

  Jedan od profesora iz lokalne srednje škole tvrdi kako bi zvuk mogao potjecati iz tajnog državnog istraživačkog centra koji se bavi izvanzemaljcima. Tako da, sve to je nekakva poveznica, za te zvuke koje ne može čuti svatko.

Devedesetih godina, prošlog stoljeća američka vlada je poslala tim stručnjaka, da istraže baš to, odakle taj misteriozni zvuk. I nakon svega nisu našli ništa. Zaključili su kako je možda “riječ o izrazito nježnim i osjetljivim slušateljima u kombinaciji s pozadinom sastavljenom od zvukova nepoznatog izvora i akustike”, no čak se niti to nije moglo potvrditi.

I nakon svega toga, ti tajanstveni zvuci, koje ne čuje svatko, su i dalje velika enigma, i vojsci i nauci a i običnim ljudima. Bilo posjetiteljima, ili stanovnicima. Bilo je samo očito da svi oni koji zvuk čuju ne pate od tinitusa niti ikakvih fizioloških promjena.
Neki su uvjereni kako svi koji zvuk čuju zapravo umišljaju. Ovo nije jedino mjesto na svijetu, gdje se dešavaju ovakve stvari.

Histerija i panika

2012. godine stanovnici otoka Borneo, su čuli takve zvukove. Međutim, tu su svi čuli, što je izazvali veliku histeriju i paniku. Na kraju svega, ispostavilo se da zvukovi dolaze od jedne lokalne tvornice bojlera. Postoji slučaj čovjeka, kojem su takvi zvukovi jako naštetili na psihičko stanje, te je sam sebi odrezao uho. Kod istog tog čovjeka lokalni liječnici, nisu našli nikakve psihičke posljedice nakon tog čina. Većina onih koji ne mogu čuti tajanstvene zvukove, su uvjereni da ovaj dio stanovnika koji su čuli jednostavno – umišljaju.
Što je prava istina, saznat će se, pa čak i ova misterija za koju su mišljenja jako podjeljena. Istraživanja sva kada se sažmu, vode ka tome, da je svatko došao do svog zaključka, a što je istina, to je i dalje misterija.

Jedni tvrde da svatko zvuk drugačije opisuje – neki kao šum, drugi kao brundanje, treći kao neprekidni zvižduk – kažu dokumenti sakupljeni tokom istraživanja.

– Možda je ovo sasvim psihološki, ali je sigurno da nešto dopire do ušiju samo odabranima. Posjećuju li nas izvanzemaljci, ili je to samo eto nekakva izmišljotina, iskreno se nadam da će vrijeme pokazati. No, mene osobno zanima, tko zna koliko je ovakvih i sličnih mjesta, koja niti nauka, niti ljudi ne mogu objasniti a misterije su tu, oko nas.