Misterija Dijatlov prolaza i nakon više od 55 godina čeka objašnjenje: Kobna noć na Planini smrti

Jedna od najluđih teorija od sudbini ruskih studenata predstavljena je u emisiji Discovery Chanella, prema kojoj je grupa studenata živote okončala u kandžama Jetija. Glasine o Jetijima koji lutaju ovim planinskim predjelima postoje već vijekovima, a povrede poput iščupanog jezika i smrskanih lobanja i rebara najviše ide u prilog ovoj teoriji

Šator je bio pocijepan iznutra, a jedini znak života bili su tragovi bosih nogu u snijegu

Hladnog februara 1959. godine, desetoro ruskih studenata je odlučilo da malo predahnu od učenja i pobjegnu od stresa. Zaputili su se na planinu Ural,  međutim umjesto odmora i zimske idile, pronašli su smrt. Šta ih je natjeralo da goli i bosi napuste kamp i izađu na smrtonosnu hladnoću od minus trideset stepeni, ostaje misteja i nakon više od 55 godina.

Grupa od deset studenata Politehničkog instituta Ural uputila su se u avanturu 27. januara 1959. godine. Cilj je bila Gora Otorten, što na Mansi jeziku bukvalno znači „Ne idite tamo“. Jedan od studenata je preživio ovo putovanje tako što se razbolio i bio primoran da se vrati kući.

 Razbacani po šumi

Tim koji se sastojao od iskusnih planinara, morao je promijeniti plan nakon što im je sniježna mećava otežavala dalje napredovanje prema cilju. Uprkos teškim vremenskim uslovima, nastavili su dalje, a kada se razvedrilo, primjetili su da su u potpunosti skrenuli sa puta i završili na zloglasnoj padini Kholat Syakhl, poznate i kao Planina smrti. Studenti odlučuju da postave kamp i prenoće na planini kako bi isplanirali dalju rutu. Do ujutro će svih devetoro planinara biti mrtvo.

Prošlo je dvije sedmice od njihovog odlaska od kuće, a s obzirom da se do planiranog datuma niko od njih nije vratio, spasilačke ekipe su se dale u potragu. Vođa tima bio je iskusni Igor Dijatlov (23), po čijem imenu će ovaj zloglasni planinski prijelaz kasnije dobiti ime. Spasioci će njegovo tijelo kasnije pronaći u snijegom okovanoj šumi…Članove spasilačke ekipe koji su prvi stigli do napuštenog kampa dočekao je šokantan prizor. Šatori su bili pocijepani iznutra, oprema, odjeća i druge lične stvari bile su razbacane širom kampa. Planinarima nije bilo ni traga, a jedini znak života bili su tragovi stopala u snijegu.

Nakon ovog pronalaska, podignuta je opšta uzbuna, a na desetine spasilaca se dalo u detaljno češljanje terena. Prva dva tijela su ponađena na rubu šume udaljenom pola kilometra od napuštenog kampa. Georgi Krivonišenko (24) i Juri Dorošenko (21), pronađeni su smrznuti, bez obuće i odjeće. Igor Dijatlov, Zine Kolmogorova i Rustema Slobodina pronađeni su nešto kasnije. Prema položaju njihovih tijela spasioci su zaključili da su pokušali da se vrate u kamp. Za razliku od ostalih tijela, Slobodino je pored promrzlina imalo i manju frakturu lobanje.

Proći će još dva mjeseca prije nego što budu otkrivena i tijela ostalih nesretnika. Beživotna tijela Nikolaja Tibo-Brinjoila, Ljudmile Dubinine, Semjona Zolotarjova i Aleksandra Kolevatova bila su zatrpana ispod četiri metra snijega, 75 metara od ruba šume gdje su pronađena prva dva tijela.  Nikolajeva lobanja je bila smrskana, Zolotarevo tijelo je pronađeno sa slomljenim rebrima, a Ljudmila je nađena bez jezika i sa slomljenim rebrima. O

Osim toga, na njihovim tijelaima nije bilo ni ogrebotine. Međutim, njihova odjeća je bila zagađena visokim stepenom radijacije…

 Vatrene kugle, infrazvuk ili Jeti?

Nakon što su njihova tijela odnesena u medicinski istreaživački centar u sjevernom Uralu, počele su se nizati razne teorije o uzrocima njihove smrti. Prema riječima očevidaca, noć prije incidenta, na nebu iznad Urala su se mogle vidjeti „vatrene kugle“ koje su se noćnim nebom kretale velikom brzinom, a koje su navodno bile dio sovjetskih vojnih eksperimenata. Prema teoriji, ove vatrene kugle su izazvale otpuštanje velike količine radijacije koja je poput kiše padala na područje kampa gdje su se nalazili studenti.

Da li je Jeti odgovoran za brutalne povrede na tijelima ruskih planinara?

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju istraživača paranormalnog, a jedan od njih, Doni Ajhajre, proveo je više od pet godina proučavajući ovu misteriju. Vremenom je razvio i teoriju koja bi mogla objasniti šta je navelo mlade planinare na usred ledene noći polugoli napuste svoje kampove. Doni vjeruje da je krivac tzv. karmanski vorteks, fenomen kojieg mogu da proizvedu snažni planinski tornado vjetrovi, a koji imaju sposobnost da u čovjeku izazovu osjećaj iracionalnog, izluđujućeg straha. Mjesto na kojem su pronađena tijela studenata ima specifičnu topografiju, a moćni tornado vjetorvi ovom planinskom dijelu Urala često proizvode i opasan infrazvuk koji je frekvencijom toliko nizak da ga ljudsko uho ne može čuti.

Ajhajre vjeruje da je takav zvuk u kombinaciji sa zvukom planinskih vjetrova i mračnom unutrašnjosti šatora mogao da izazove delirijum, zbog kojeg su studenti izbezumljeno pobjegli iz kampa.

Jedna od najluđih teorija od sudbini ruskih studenata predstavljena je u emisiji Discovery Chanella, prema kojoj je grupa studenata živote okončala u kandžama Jetija. Glasine o Jetijima koji lutaju ovim planinskim predjelima postoje već vijekovima, a povrede poput iščupanog jezika i smrskanih lobanja i rebara najviše ide u prilog ovoj teoriji.

Bilo kako bilo, ova misterija i dalje muči istraživače paranormalnog, a događaj je inspirisao i snimanje nekoliko horor filmova.