Mirta – sveta biljka starih Rimljana i prirodni lijek bez mane

Prema ovom drvetu ljudi su se od davnina odnosili s posebnim poštovanjem. Za Stare Rimljane mirta je bila oličenje velike ljubavi, vrijednosti i miroljubivosti, pošto se smatrala drvetom boginje Venere, pa je oko njenog dvorca raslo ovo drveće. 

S tim u vezi, neki baltički narodi imaju ovakvu tradiciju: Svaka djevojka mora da odgaji drvo mirte i na dan svadbe stavi na glavu vjenčić od njenih grana.

Mirta se veoma široko primjenjuje u narodnoj medicini. Zahvaljujući eteričnom ulju, ova biljka ima brojna ljekovita svojstva. S obzirom da mirta ima viskozno svojstvo, primjenjuje se uslijed upalnih oboljenja želuca i crijeva, gastritisa i kolitisa.

Zahvaljujući tome što doprinosi zarastanju rana i tonizira kožu , mirta se primjenjuje i u slučaju brojnih kožnih bolesti: dermatitisa, ekcema, psorijaze, lišaja, kao i za liječenje žuljeva, posjekotina i opekotina.

Mirtu koriste i oboljeli od tumora. Recimo, u slučaju tumora na očima spolja se koristi odvar od mirte zajedno s ovsenim brašnom, a paralelno s tim pije se odvar od ove biljke. Uslijed  tumora testisa odvar od mirte takođe se primjenjuje i iznutra i spolja.

Takođe, mirtu je korisno držati u kući kao sobnu biljku; ona donosi dobru energiju, pozitivno utiče i na odnose među ukuđanima, mada ne smijete je stavljati u spavaću sobu jer može da izazove nesanicu. Ovolj biljci potrebno je mnogo sunčeve svjetlosti i obilno zalivanje, a preporučuje se i često prskanje vodom.