Mirođija: ZAČIN KOJI ČUVA ZDRAVLJE

 Mirođija je vrlo ljekovita biljka koja se koristi vijekovima na cijelom području Balkana ali i šire. Moguće je praviti čaj, tinkturu, začin, te koristiti kao lijek za mnoge bolesti, što možete pročitati u nastvaku.

Kopar biljka, poznata i kao mirođija je izuzetan začin koji poboljšava ukus jelima, ali je i veoma djelotvorna kao lijek.Čaj od kopra olakšava varenje, dezinfikuje usnu duplju, eliminiše stres i nesanicu. Od davnina se zna da se sa morođijom ljepše spava..

Popularan začin

Mirođija ili kopar se najčešće koristi kao popularan začin u kuhinjama širom svijeta, jer sa svojom aromom obogaćuje mnoga internacionalna jela.  Zahvaljujući intenzivnoj aromi i niskoj cijeni, mirođija se odomaćila i u našoj kuhinji. Dodaje se mnogim salatama, supama,jelima od mesa, ribe,pečuraka, povrća, uz jaja. Naročito je popularan sos od mirođije,koje domaćice vrlo rado spremaju.Odnedavno se koriste i razni puteri od mirođije, te alkoholni rastvor ove biljke (esencija od mirođije), koji su visoko koncentrisani i zato ih treba upotrebljavati u veoma malim dozama (u vidu kapljica, jednu do dve na litar tečnosti).Njegova zeljasta stabljika kao i svježi mladi listovi se najviše upotrebljavaju za pripremu,ukusnih jela .Zreo plod mirođije sadrži važna esencijalna ulja koja se sastoje od limenena,karvona – čak i do 50 odsto,feldandrena i mnogih drugih supstancija. Za liječenje fitoterapeuti preporučuju i čaj od mirođije ,koji se pokazao kao izvanredno pomoćno sredstvo za mnoge zdravstvene tegobe.

 Riznica vitamina i minerala

Mirođija provjereno sprječava nastanak grčeva u stomaku,naime ovaj jeftini i kvalitetni začin ima još brojna ljekovita svojstva. Mirođija je bogata vitaminima A, C, beta-karotenom, folnom kiselinom, riborlavinima, niacinima… Vitamin A važan je za zdravlje kože i sluzokože,i djeluje preventivno u slučaju karcinoma pluća i usne duplje. Kada je svježa, obiluje vitaminom C, koji igra značajnu ulogu u borbi sa infekcijama. Mirođija je prirodan izvor minerala poput kalcijuma,bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma. Bakar ima važnu ulogu u produkciji nekih enzima, dok kalijum utiče na tjelesne tečnosti i krvni pritisak. Ova biljka je bogata sa antioksidansima i sadrži dijetetska vlakna koja kontrolišu nivo holesterola, sprječava nastanak gasova, nadimanje stomaka i otežano varenje. Čaj od kopra ubrzava peristaltiku crijeva i važan je sastojak čajnih mješavina protiv opstipacije i za liječenje hemoroida. Eterično ulje mirođije odlično neutrališe neprijatan zadah iz usta, smiruje napetost, opušta nerve, sprječava nesanicu i podstiče bolje lučenje majčinog mlijeka.

 SPASONOSNE RECEPTURE

ČAJ OD KOPRA ZA BOLJE VARENJE RECEPT

Po 20 grama plodova od mirođije, anisa, morača, angelike i kima dobro izmiješati, pa kašiku čaja preliti sa dva decilitra tek ključale vode. Poklopiti, pa ostaviti da odstoji barem pola sata, nakon čega trebate procijediti i piti nakon jela. Mirođija će svakako ubrzati metabolizam i poboljšati varenje..

MIROĐIJA ZAUSTAVLJA ŠTUCANJE

Sa 2,5 dl proključale vode preliti četiri male kafene kašike sjemena mirođije ili 2 kafene kašike usitnjene biljke (svježe ili osušene), pa ostaviti poklopljeno 3 do 4 minuta. Procijediti i piti čaj od kopra obavezno nezaslađen.

ULJE OD MIROĐIJE UKLANJA NEPRIJATAN ZADAH

Deset kapi eteričnog ulja mirođije staviti na kocku šećera, pojesti i zaliti čašom vode. U slučaju lošeg zadaha preporučuje se i žvakanje svježe mirođije.

ČAJ PROTIV NESANICE

Izmiješati 25 grama mirođije, matičnjaka, hmelja i valerijane. Kašičicu smjese preliti sa 2,5 dl provrele vode, zatim poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Procediti i piti zaslađeno medom, sat vremena prije spavanja. Mirođija će vas umiriti i omogućiti dobar san.

UNIVERZALNI RECEPT

Kašičicu mljevene mirođije preliti sa 2,5 dl provrele vode, dobro poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Čaj od kopra piti u gutljajima 3 puta dnevno poslije jela, nezaslađen u slučaju želudačnih tegoba i crijeva, a zaslađen ako je reč o oboljenju pluća.

 

Komentari

komentara