Mirođija – miriše na zdravlje!

Mirođija je aromatična biljka koja se najčešće koristi kao začin različitim jelima. U balkanskoj kuhinji ona zauzima važno mjesto, pošto se sa njom začinjavaju najomiljenija jela.  U posljednje vrijeme su čak sve popularniji zdravi smuti napici koji sadrže mirođiju.

Ljekovita mirođija sadrži veliku količinu kalcijuma i bogata je bakteriacidima koji ubijaju viruse i mikrobe. Da biste se sačuvali od njih jedite po jednu vezu svaki dan.

Na taj način će organizam uspjeti da nabavi sve potrebne rezerve kalcijuma, što pomaže sprječavanju gubljenje gustine kostiju i povišava zaštitu od artirtisa. A to je od izuzetne koristi kod žena u menopauzi, kada se kalcijum ne upija pravilno i kosti postaju krhke.

Redovno konzumiranje čaja od mirođije pomaže da se očisti višak tečnosti iz organizma, pošto ona radi kao diuretik. Uz pomoć mirođije možete takođe tretirati podočnjake. Osim svega toga, ova korisna biljka pomaže kod izbacivanja toksina i smanjuje rizik od problema sa mokraćnim kanalima.

Monoterpeni i flavonoidi koji se nalaze u mirođiji su poznati i kao zaštitna svojstva protiv slobodnih radikala i kancerogenih. Prema istraživanju monoterpeni aktiviraju sekret enzima glutationa koji je efikasan u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Ako želite da smanjite visok pritisak, dobro je da konzumirate nekoliko strukova mirođije svakog dana. U magičnom začinu se nalazi isto tako visoka količina mangana, gvožđa i magnezijuma.

Ovi elementi se brinu o zdravom srcu i jačaju srčani mišić. Baš zbog toga se preporučuje da bude uključen u više zdravih režima ishrane.

Za dame, koje vole sveži ukus mirođije postoji još jedna dobra novost. Mirođija je odličan pomoćnik u borbi protiv gojenja pošto suzbija apetit i daje osećaj sitosti. Svježa mirođija stimuliše metabolizam i pomaže izbacivanju masti.

Jedan lak način da olakšate mršavljenje sa ovom biljkom je da konzumirate pečene i samljevene sjemenke mirođije (jedna kašičica) sa mlakom vodom dva puta dnevno.