Mirisna ljekovita biljka: UKOLIKO ŽELITE PRESTATI PUŠITI CIGARETE – ŽVAČITE LIST BOSILJKA!

U mnogim religijama bosiljak važi za „svetu“ biljku. Gotovo da danas ne postoji jelo, a da jedan od glavnih začina nije bosiljak. Posebno se koristi u mediteranskoj kuhinji, gdje se dodaje sosovima i prelivima namijenjenim za tjestetine. Kulinari savjetuju da se sušeni bosiljak zbog jačeg ukusa dodaje salatama i namazima.

Naziv potiče od grčke riječi basilicum koja u prevodu znači kraljevski. U Indiji je predstavljala simbol dobrodošlice.Zapisi pokazuju da se biljka koristila i u Egiptu za religijske svrhe.Osim u kulinarstvu, bosiljak zauzima istaknuto mjesto u farmaceutskoj industriji, fitoterapiji. Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ga trebate redovno konzumirati.

Bosiljak rješava probleme upaljenog grla
Bosiljak može pomoći i ako imate upaljeno grlo. Potopite ga u čašu mlake vode i ostavite nekoliko sati, a zatim progrgljajte. Ukoliko ste prehlađeni – pomiješajte lišće bosiljka s đumbirom i medom.

Bosiljak pomaže kod respiratornih infekcija
Ovo pomaže u liječenju respiratornih bolesti poput prehlade, gripe, bronhitisa, gripe… Osim toga, lišće bosiljka u kombinaciji s čajem pomaže u snižavanju visoke tjelesne temperature.
Konzumacija pridonosi zdravlju rada srca te smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, jača bubrege i pomaže u borbi protiv bubrežnog kamenca.

Žvakanje bosiljka pomaže zubima
Ukoliko imate problema s usnim infekcijama – žvačite lišće bosiljka. Ovo će značajno smanjiti bol i infekciju. Pored toga, žvakanje lišča pomoći će u poboljšanju zdravlja desni i zubi.

Ukoliko želite prestati pušiti cigarete – žvačite lišće bosiljka

Posebno je učinkovit i u liječenju poremećaja u radu pluća, a sadrži i vitamin A koji ima pozitivan učinak na zdravlje očiju.

Bosiljak kao jak antioksidant
Pokazao se kao odličan prirodni lijek protiv depresije, kašlja i glavobolje. Bosiljak je poznat po po svojim jakim antiupalnim i antioksidantnim svojstvima. Antioksidanti koji se nalaze u bosiljku štite tijelo od slobodnih radikala.

Oksidativni stres može izazvati mnoge bolesti, te je bosiljak odlično sredstvo za prevenciju istih. Antioksidanti sprječavaju i starenje ćelija. Njegovi listovi bogati su vitaminima A i C, a sadrže i ugljene hidrate.

Stručnjaci preporučuju žvakanje bar 12 listova bosiljka dnevno jer, kako kažu, vitamini i antioksidanski koje sadrži značajno smanjuju stres.

Svježi listovi bosiljka mogu se koristiti kao obloge kod otečenih i bolnih zglobova.