Miris tijela šalje signale: ŠTA AKO VAM SMRDI PUPAK?

Jutarnji zadah iz usta potpuno normalan, jer se noću luči manje pljuvačke, ali neki dokelovi tijela ne bi trebalo da imaju neprijatan miris. U suprotnom, moguće je da se razvila neka infekcija i treba se obratiti ljekaru. Prisustvo bakterija i njihovo obilnije razmožavanje mogu biti razlog neprijatnog mirisa, baš kao što je to slučaj sa ustima ujutru.

Međutim, ukoliko ste ujutru oprali zube i napili se dovoljno vode, a uskoro se ponovo osjeti zadah, možda je došlo do bolesti – desni ili sinusa, na primjer. Upala desni može izazvati blago “metalni” miris, ali i dijabetičari, na primjer, imaju blago “voćkasti” zadah.

Bakterije su razlog i što znoj nekad ima neprijatan miris. Na zdravom tijelu i tek okupanom tijelu, on obično ne smrdi, ali u dodiru s mikrobima na koži, počinje da se “osjeća”. Redovno pranje i presvlačenje, kao i korišćenje dezodoransa, rješava ovaj problem.

Uši nikada ne smrde, premda se u njihovoj unutrašnjosti skuplja vosak i izgledaju prljavo. Ako osjetite nešto, obavezno prekontrolišite da nije došlo do upale ili infekcije, naročito ako je riječ o djetetu. Ne zaboravite da mališani često mogu da gurnu nešto u uho, pa i to može biti osnovni uzrok problema.

Pupak ne treba da ima bilo kakav miris. Ako osjetite takvu neprijatnost, takođe, razlog je infekcija, nekad izazvana neprimetnom povredom, poput ogrebotine. U slučaju pirsinga, moguće su ozbiljne infekcije koje dovode do smrada, hitno se javite ljekaru.