Miran i zdrav san: KAKO JE BOLJE SPAVATI – SA ILI BEZ JASTUKA?

Gotovo da vam je nezamislivo da može drugačije. Pa opet, proveli ste po ko zna koju besanu noć prevrćući se po krevetu. Uprkos visokim ocjenama jastuka koji ste kupili (i skupo ga platili) i dalje imate bolove u ramenom pojasu i vratu. Da li je možda spavanje bez jastuka rješenje za vas? Potražili smo pomoć stručnjaka po ovom pitanju.

Jastuk nije samo gomila paperja zbog kog vaš krevet izgleda udobno. On ima nekoliko važnih funkcija. Kao prvo on služi za održavanje kičme u pravom položaju dok mijenjate poze u toku spavanja. Dakle, njegova uloga bi trebala da bude sprječavanje pojave bolova u vratu, ramenima i duž kičme. Funkcija jastuka ogleda se u podržavanju prirodne krivine vašeg vrata i kičme. Osobe koje spavaju na boku znaju da je nezamislivo spavanje bez jastuka, jer glava u tom položaju neprirodno “visi” u vazduhu.

Druga prednost spavanja sa jastukom je lakše disanje. Osim udobnosti stručnjaci kažu da kada spavate sa jastukom pod glavom vi zapravo lakše dišete jer vam je glava uzdignutija u odnosu na tijelo, a krv ima priliku da teče u ispravnom smjeru. Dijasni putevi su znatno prohodniji kada spavate sa nego bez jastuka pod glavom. Stručnjaci se slažu da je spavanje sa jastukom podesnije za kičmu, vrat, rameni pojas ali i za lakše disanje i bolju prokrvljenost.

Spavanje na stomaku
Spavanje na stomaku je takođe dobra varijanta da isprobate spavanje bez jastuka. I u ovom položaju vaša glava nije u upitnom položaju, pa ne bi trebalo da imate problema sa ukočenošću. S druge strane prema rIJečima stručnjaka, ovaj najomiljeniji položaj većine ljudi prilikom spavanja zapravo je najmanje poželjan jer je vrat u toku noći previše okrenut u jednu stranu, što može dovesti do poprilično intenzivnih bolova.

Spavanje na leđima
Ako ste neko ko spava na leđima, i patite od bolova u ramenom pojasu, vratu i duž kičme stručnjaci savJetuju da pokušate noć da provedete bez jastuka. U ovom položaju nema neprirodnog oslonca za vašu glavu dok spavate, pa vam može biti znatno udobnije nego da pod glavom imate visok jastuk.

error: Content is protected !!