Minimalno masti i malo ugljenih hidrata: ŠAMPINJONI SU NAJBOLJI PRIJATELJI OSOBI KOJA DRŽI DIJETU

Iako su uglavnom poznate kao zamjena za meso, pečurke u ishrani su mnogo više od toga.

One značajno jačaju imunitet, a s obzirom na to da sadrže veoma malo ugljenih hidrata mogu da obogate ishranu dijabetičara. Pečurke sadrže i antioksidante koji štite i obnavljaju ćelije, usporavaju starenje i dobri su za opšte zdravlje.

Pošto sadrže folat, preporučuje se da ih jedu žene koje hoće da zatrudne, kao i trudnice u prvom trimestru. Folat ili folna kiselina poznata je po tome što sprječava ozbiljne probleme sa kičmom i lobanjom bebe.

Šampinjoni su jedan od najčešćih sastojaka internacionalnih jela. Zbog niske kaloričnosti imaju i mnogo benefita za ishranu. U 100 grama šampinjona nalaze se samo 22 kalorije.

Šampinjoni sadrže i malu količinu ugljenih hidrata. Naime, u 100 grama se nalazi samo 3,26 grama ugljenih hidrata. To znači i da su idealni za kombinovanje sa mnoštvom namirnica. U 100 grama šampinjona nalazi se samo 0,34 grama masti, što ih definitivno čini super-namirnicom.