MILOVAN JE BIO NA ČETIRI HILJADE SVADBI I TO NEPOZVAN! POPIO SAM POLA DRINE I IZLJUBIO TRI HILJADE MLADENACA

Dovitljivi Milovan zvani Hoki, iz sela Klenje u sjevernoj Mačvi, bio je na najmanje četiri hiljade svadbenih veselja širom Srbije, i to kao – nezvani gost. Nikakvo čudo ukoliko se zna da je Hoki čitavu deceniju proveo kao pjevač.

Iako se dočepao i sedme decenije oduvijek je pjevao kao mladić: “Ljubi, ljubi, druže moj, djevojke i žene, al’ ostavi bar jednu da se nađe za mene”, demonstrirao je često svoj talenat pred kafanom.

Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.

  • Nije rijedak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku svijeta neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno. Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: ‘Mole se gosti, zvani i nezvani, da sjednu za sto’. E, to vam znači da su svi dobrodošli – objašnjava Hoki

Ali nije svugdje tako. Kako je naučno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmjeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dospjeti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

  • A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Volio sam “bambuse” i špricere, a sad pijem samo rakiju – kaže Hoki.

Za pola vijeka on je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje tri hiljade mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

  • A gdje je ljepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen. I bez obzira na to što je riječ o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima – govori on i pokazuje svoje prevozno sredstvo.

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pjevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno “Pijem da je zaboravim” i “Pjevaj prijatelju”.

Mnogi ne znaju da je pravi Hoki sedamdesetih godina bio prvi seks-simbol tadašnje narodnjačke scene. Jedini je od pjevača nosio dužu kosu i imao “bitlsovski imidž”.