Miloš Jovanović, „vitez kulinarstva“ iz Gradiške otkriva šta vole političare koje je služi: ERDOGAN SVE JEDE OSIM SVINJETINE, VUČIĆ NIJE KOMPLIKOVAN, A DODIK SE NAJEDE PA ZAPJEVAMO….

O kakvom šampionu se radi najbolje potvrđuje činjenica da se sa svjetskog kuharskog kupa iz Istanbula vratio sa čak 38 medalja. Takmičio se u konkurenciji kolega iz 48 zemalja svijeta

Miloš Jovanović, vitez gastronomije, evropski šampion u kuhanju, peti kuhar svijeta i vlasnik više stotina priznanja, plaketa, pehara i medalja, napravio je pravu kulinarsku rapsodiju u poznatom gradiškom restoranu „Đerdan“. O kakvom šampionu se radi najbolje potvrđuje činjenica da se sa svjetskog kuharskog kupa iz IstaNbula vratio sa čak 38 medalja. Takmičio se u konkurenciji kolega iz 48 zemalja svijeta

Miloš je u Gradišci priredio skadarlijske ćevape, pohovana jaja u prezli, musu od urnebesa, sušenu govedinu umotanu u domaći sir i razne poslastičarske delicije.

  • Kuhanje je moj život, moja ideologija, ljubav i biznis. Zahvaljujući kuhanju obišao sam svijet, kuhao sam u svim zemljama bivše Juge, u Solunu, spravljao sam hranu mnogim državnicima, glumcima, pjevačima, sportisitima, kaže Jovanović.

Bolje da ja „zakuham“

Imao je čast da njegova jela kušaju i ocjenjuju državnici poput Lukašenka, Vučića, Erdogana, Dodika…U posebnoj uspomeni su mu specijaliteti koje je pripremao za Novaka Đokovića.

– Kuhao sam  u Minsku, na 23. spratu hotela „Belarus“ za bjeloruskog predsjednika Lukašenka. Tu sam predvodio tim od  37 kuhara. U  Beogradu sam  kuhao turskim ministrima i našoj Zorani Mihajlović . Znam šta voli  Milorad Dodik. Za njega kuham u beogradskom restoranu ‘Mali vrabac’, kaže Miloš Jovanović.

Miloš kaže da nema tremu kad kuha svjetskim ličnostima, poput Đokovića, Miloša Teodosića, Erdogana ili Lukašenka.

  • Siguran sam u sebe, imam ogromno iskustvo i znanje, koristim najbolje namirnice. Zanimljivo je da državnici kojima sam kuhao nisu izbirljivi, gurmani su i vole da pohvale kuhare i poslugu. Erdoganu je svejedno, jede sve osim svinjetine i veoma je zahvalan gost. Vučić isto nije komplikovan, nije ni Dodik, poslije jela sjednem sa njim i zapjevam – opustimo se, kaže Miloš.

Ipak, priznaje da je daleko bolje kad on zakuha političarima, nego kad političari zakuhaju čorbu. Ponosan je na svoju bijelu uniformu i na činjenicu da živi na Balkanu.

– Ljudi se često prevare, kad saznaju da im ja kuham, jer spadam u top pet svjetskih kulinara. Odmah pomisle da će u tanjiru biti nešto minijaturno. Ali uz neodoljiv miris i savršen ukus brzo mijenjaju mišljenje. Znam ja Balkance, oni vole pune raznovrsne tanjire. U tanjiru mora biti smisla i ljubavi – kazuje Miloš , a potom se nadovezuje na svoju kuharsku uniformu koja  je izlijepljena amblemima sa raznih svjetskih takmičenja.

– Ova moja bijela uniforma zbližava ljude, a ne razdvaja ih kao vojnička odjeća. Ja sam svjetski čovjek i vrlo rado sjednem za sto i sa Hrvatima i sa Bošnjacima, Albancima, Makedoncima, Srbima ili Crnogorcima

 Najmlađi vitez kulinarstva

Miloš Jovanović je i gastronomski sudija sa licencom do 2028. godine. To je, kako kaže najveće dostignuće u kulinarstvu. Učio je, zajedno sjedio u klupama i polagao sudijske ispite sa Stevom Karapandžom.

  • Da bi se postalo sudija iz oblasti gastronomije potrebno je da si šef sale 10 godina. Ja sam već 21 godinu šef sale, postao sam to sa 20 godina. Potrebno je imati tri medalje sa prestižnih evropskih i svjetskih kupova, ja ih imam na desetine. Imam i svoja jela, recepte,snimljene emisije i što je najvažnije prijatelje po cijelom svijetu.
  • Ponosan sam i što sam postao najmlađim vitezom kulinarstva. Ova titula mi je dodijeljena dok sam spremao specijalitete u kući Đure Jakšića na Skadarliji. Zato sam kao pravi vitez donio skadarlijske ćevape u Bosnu. To je izazov, kao driblati Brazilce u malom fudbalu ,ali ja sam čovjek dobre volje i imam viteško ponašanje – kazao je za magazin Aura u ugodnom razgovoru Miloš Jovanović.

Ove zime maestro Miloš planira ponovo da zakuha u gradu na Savi. Prirediće, kako tvrdi, neviđeni kulinarski šou i ugostiti mnogo dobrih ljudi iz Gradiške. Od ovog dobrog čovjeka imaju šta naučiti njegove mlađe kolege, ugostitelji, menadžeri, biznismeni, ali i političari. Jer kad Miloš zakuha, onda niko ne kuka i svi su zadovoljni.

Boško Grgić/aura.ba

Komentari

komentara