Milena Dravić: Zašto sam američku novinarku gađala tabletama protiv migrene i tako prekinula intervju!

Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, zbog toga su mi bili ali otkaz u filmu “Sutjeska”, pa su me vratili sa ljetovanja.

Milena Dravić u filmu “Bitka na Sutjesci” sa Batom Živojinovićem

Legendarna filmska, televizijska o pozorišna glumica, rođena Beograđanka Milena Dravić ne voli puno da govori o sebi. Rođena je 1940. Godine, a sa 16 godina je imala svoju prvu glumačku ulogu.

Njena biografija je prebogata ulogama i nagradama,. Snimila preko 90 filmova, te veliki broj televizijskih emisija, pozorišnih predstava. Imala je tri braka, a najsretnija je bila u trećem sa Draganom Nikolićem, s kojim je provela četiri decenije zajedničkog života.

Igrala je u skoro svim partizanskim ratnim spektaklima i bila ponosna Jugoslovenka. Koliko je imala jak patriotski naboj, možda najbolje ilustruje podatak da je prekinula intervju sa američkom novinarskom, jer joj je postavilča neumjesno I provokativno pitanje. Novinarka je pitala:

„Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?“.

Bilo je to u Kanu, kada se sa ekipom filma „Misterije organizma“ Dušana Makevejeva susrela sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono.

“Oduševljena u takvom društvu, dobijam pitanje te novinarke. A kako sam se tih dana mučila sa migrenom, umjesto odgovora, sjetila sam se tableta protiv migrene u vidu pilula. Izvadim ih iz tašne i gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala.

Ovaj gest umalo je nije koštao i uloge u čuvenom filmu “Bitka na Sutjesci”. Nikola Popović, direktor “Sutjeske” joj je saopštio da neće mogći igrati u tom filmu.

“Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu“ – sjeća se tih vremena Milena Dravić.

Uslijedila je scena sa Bartonom, kome je kao djevojčica pisala pisma, i koja je inspirisala slavnog Teodorakisa da komponuje muziku za cijeli film.

“Sutjesku” pamti i po sjajnom i finansijski isplativom ugovoru. Sudbina je htjela da potpisuje novi ugovor, povoljniji za nju. Čak je u klauzulu uvela da je napustila ljetovanje.

“Tada sam od honorara za filmsku ulogu u “Sutjesci” mogla prvi put sebi da kupim dobre stvari – sjeća se legendarna glumica.(aura.ba/E.M.)