Milan Stojnić Džimi, najstariji reli vozač i šampion u Evropi: BEZ STARCA NEMA UDARCA!

 Vozim dok me noge nose. Meni je ljekar svakako rekao da neću umrijeti od starosti, već od infarkta. Ne bojim se, kroz moje vene teče posebna krv, krv koja me nosi iz avanture u avanturu.

 

Milan Stojnić Džimi, automobilistički šampion sa 72 godine na plećima, najstariji je aktivni sportista i uz to još i šampion u cijeloj Evropi. Svoju  „Hondu civic“ od 1.600 kubika i 200 konja Džimi je pripremio za prve kružne trke u kalendaru i svakodnevno je obilazi. Briše prašinu, provjerava gume, priča sa njom. Priznaje da je upravo „Honda“ najpopularniji automobil među reli vozačima, ali da je njegova za klasu bolja od ostalih.

  • Dobar auto je super ako ga vozi šampion, borac sa neustrašivim srcem. Ja sam upravo takav. Ušao sam u osmu deceniju, a još uvijek sanjam trke.Teško mi je samo dok sjedim za volanom i čekam start. Tad mi se znoje i noge i ruke, a čim krenem samo mi je pobjeda pred očima – priznaje Džimi.

 Djeda koji se ne da!

Milan Stojnić Džimi je poznati gradiški boem, šampion na svim stazama u našoj zemlji i u okruženju. Za sve titule dobio je ‘Zlatnu kacigu’. Mnogi su pomislili da je taj trofej Džimijevo životno djelo i da je vrijeme da okači ključeve o klin, ali naš šampion drugačije razmišlja.

  • Tek sad mi nadire strast za pobjedama. Priznajem da računam na lovorike, na kružnim ili na brdskim trkama užitak prepuštam mladim kolegama, kojima po godinama mogu biti djeda. Moja parola je „Ja sam djeda koji se neda“!

Prije par godina Džimi je imao ozbiljne srčane probleme. Preživio je infarkt, malo je mirovao, promijenio neke sitnice u životu i odlučio da ide dalje. Ljekari su mu rekli da je ostao živ zahvaljujući božijoj volji.

  • Smanjio sam cigarete. Nekada sam pušio četiri kutije dnevno, sada su mi dosta i dvije. Kakav je život bez kafe i cigareta. Ljekari su mi ugradili nekoliko bajpasa, ja ih testiram na stazama i tvrdim da su vrhunski stručnjaci – priznaje Džimi.

Ovaj jedinstevni šampion, koga život nije ni malo mazio vozi već 47 godina. Prvu trku odvezao je daleke 1972. godine na Jahorini. Bio je to reli od dvije hiljade kilometara.Već naredne godine Džimi je zabilježio prvu pobjedu u karijeri.

  • Tad sam bio mlad, jak i zdrav i mislio sam da sve znam. A nisam znao ništa. Pred jaču krivinu sam kočio i po tri puta, ali sam ubrzo savladao jedno, kasno kočenje. Prvo izlijetanje sam te iste godine zabilježio u Tuzli. I kasnije sam izlijetao, uništavao auta, ali se uvijek izvlačio nepovrijeđen. Malen sam i žgoljav i uvijek ima prostora za mene u svakoj olupini – kaže Stojnić.

 Šta su rekli ljekari?

Džimi je pobjeđivao na međunarodnim utrkama u Banja Luci, Vlasenici, Milićima, pa na riječkom Grobniku, u Cazinu, Slatini, Jahorini, beogradskom Ušću…

Ove godine bira utrke, automobilizam je skup sport, a on je obični penzioner. Doduše ima dva stana, ali ne izdaje ih nikome, jer su mu potrebni za više stotina pehareva, diploma, medalja i raznih drugih trofeja. Pomažu mu sestra, brat i prijatelji.

  • Vozim dok me noge nose. Meni je ljekar svakako rekao da neću umrijeti od starosti, već od infarkta. Ne bojim se, kroz moje vene teče posebna krv, krv koja me nosi iz avanture u avanturu.

Možda se jednoga dana neko sjeti pa me uvrsti u Ginisovu knjigu rekorda. Samo za to je vrijedilo živjeti ovim načinom.Ja sam opušten kao nahranjena beba dok vozim opasne trke, a kada sam u miru i tišini, preznojavam se – kazuje Milan Stojnić Džimi, legenda automobilističkog sporta, koji zahvaljujući svom viteštvu i ljubavi prema vrelim gumama ima prijatelje širom Evrope.

I u osmoj deceniji uživa da pobjeđuje pola vijeka mlađe vozače. Kaže da je on  najbolji primjer one stare izreke: „Bez starca nema ni udarca“!.

Džimijevo prvo vozilo na takmičenjima bio je legendarni ‘Princ NSU’, a vozio je i pežoe i druge sportske automobile. Iskustvo ga navodi da najviše vjeruje „japancima“. Zato u šali kaže:

  • Najsrećniji sam onda kad zabruji moja „honda“!

Boško Grgić/aura.ba