Milan Ristanović, beogradski novinar, kolumnista, astrolog i književnik, o godinama koje su pred nama: Preživjet će samo plemena po pustinjama i prašumama!

Na jesen nova pandemija, nova bolest, poslije toga je veoma moguć napad Izraela na Iran. Ovaj sadašnji rat će biti mala maca za taj. Koristiće se nuklearno oružje. Svijet kakvog znamo nestaje.

Za beogradskog novinara, književnika, kolumnistu i astrologa Milana Ristanovića kažu da je osoba koja sumnja u sve i svakoga dok se ne uvjeri u suprotno. Nijelakovjeran i ishitren, sve vaga više puta. Tako i u vezi astrologije.

Svoja astrološka predskazanja davana u više navrata tokom minulih 15-ak godina magazinu Aura, Ristanović je opravdao svaki put. Bez viška riječi, bez prepadanja javnosti, bez iznošenja neutemeljenih stavova…to je Ristanović.

Svoje viđenje astrologije ali i dešavanja u svijetu koja se bave nama iako se možda mi ne želimo baviti njima, Ristanivić je rado govorio za Auru.

-Mnogo je šarlatana koji gledaju samo kako da budu nadmeni i uzmu nekome novac, kao sve znaju, sve vide. Mnogo ima dokaza i pokazatelja da itekako imamo veze sa univerzumom. Počet ću od onoga što se da vidjeti golim okom.

Mjesečeve mijene, plima, oseka, menstrualni ciklus kod žena, bioritmički ciklusi kod oba pola. U nekim danima smo više emotivni, u nekim smo slabi za fizičke aktivnosti, u nekim baš suprotno. U nekim danima bi pojeli masan papir od bureka u nekim nam se ne jede ništa… Sve to nije bezveze, svi smo dio velikog univerzuma i svi trpimo utjecaj iz tog nepreglednog prostora koji nas okružuje. Nije nimalo lako dokučiti kako i na koji način sve to utiče na nas. Zato priznata nauka astrologija nastoji dokučiti bar dio toga.
Ipak, ljudski mozak nije dovoljno razvijen da bi mogao pohvatati sve konce nastanka i opstanka svijeta ali djeliće otkrivamo korak po korak. Za sada smo limitirani znanjem i svako ko tvrdi da zna šta će biti sutra, laže iz nekog razloga. Procesi iznad naših glava su toliko brzi i još nedokučivi za nas da se ne može znati šta će biti ni za 15 dana, a kamoli za 50 godina.

Možemo izučavati utjecaje zvijezda i planeta na nas, otkrivati, naše mogućnosti, slabosti, postavljati se prema tome, da bi lakše birali svoj put. Onaj ko pouzdano zna šta će biti sutra, ne mora se mučiti u životu, neka ode u bilo koju kladionicu i popuni tiket… Da takvih ima, kladionice ne bi nicale kao pečurke poslije kiše, nego bi momentalno nestale…

Astrologija nam može pomoći da spoznamo sebe, da znamo koje su nam dobre, a koje loše strane… Astrologija nam pomaže na teškom životnom putu, ali ne rješava sve naše probleme – kaže Ristanović.
Dodao je i svoje viđenje godina koje su pred nama.

-Stvara se novi svijet na drugačijim osnovama, kakav će on biti to ćemo tek vidjeti, ali neke naznake su već pred nama. Stari svijet svakako odlazi u fioke istorije. To što toga mnogi kod nas nisu svjesni to ne znači da se to ne događa. Kina u Nikaragvi kopa kanal koji će zamijeniti Panamski. Briksu prilaze mnoge velike države (op. aut. – engl. BRICS je skraćenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj privrednog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

Već sada njihov zbir prelazi 5 milijardi ljudi. Azija će postati dominantan kontinent. Muslimanski svijet će postati bitan i snažan srazmjerno svojoj moći, a ona je svakako mnogo veća od one koju je imao do sada u zapadnom jevrejsko hrišćanskom svijetu. Kada se bude formirala nova međunarodna valuta biće to definitavan kraj hegemonije zapada i njihovo nametanje drugima svog sistema vrijednosti.

Za nas na Balkanu to može biti dobro ako shvatimo da se moramo prilagoditi i djelovati zajedno, a ne napadati se međusobno. Trebalo bi da dosadašnje političke i kulturne elite na prostorima exYu odu već jednom sa naših leđa. Ali svakako, mi smo sitni u poređenju s onim što se dešava na cijelom našem planetu.
Mi na Balkanu imamo prostora za razvoj, imamo šta jesti, imamo vode, snaći ćemo se nekako za energiju. Evropu očekuju veliki nemiri, padaće vlade svakodnevno. Njihove korumpirane i ucjenjene elite su prodale svoj narod tuđim interesima. To je sad postalo jasno i običnim ljudima u Evropi.

Mnoge civilizacije su već nestale, neke su došle niotkuda i nestale u nepoznatom smjeru, druge su propadale spektakularno, a o nekima se zna samo iz priča. Imali smo carstvo Kmera, pa kraljevstvo Aksum – sedamsto godina cvjetalo je u Etiopiji golemo kraljevstvo koje je čak imalo svoju abecedu i podiglo goleme obeliske. Vjeruje se da je na njihovo nestanak utjecala promjena klime. Drevni narodi Puebla – možda i najveća i najstarija kultura Sjeverne Amerike koja je trajala gotovo tri hiljade godina, a sastojala se od više naroda različitih jezika.

Stari Rimljani, Egipćani, velika carstva, savezi…svega je bilo kroz historiju i sve je nestalo, pogazio ih je novi poredak. Zato neka niko ne sumnja da i mi možemo iščeznuti u narednih nekoliko godina. Pregaziće nas neko novo vrijeme, klima je svakako čudna postala, ljudi takođe.

I ovi virusi što su se počeli „pojavljivati“ skoro pa svakodnevno. Pa ne bi iznenadilo da samo prežive plemena po pustinjama i prašumama.Pripreme za veliki rat se privode kraju. Postoji velika šansa da izbije rat prevashodno između Nato i Rusije u koji će se moguće uključiti Kina.Rat očigledno treba svima njima za veliki reset. Poslije rata se lako sve mijenja. I valute i ekonomija i politički savezi. Svijet je na ivici, nadam se da nisam u pravu i da će sve ostati samo na pripremama – nije optimističan Ristanović. (aura.ba)