Mevludin Duvančić, parapsiholog: SVI MI IMAMO ANTENE U GLAVI

 Nikada se u javnosti nisam predstavljao kao neko ko ima neke nadnaravne moći, niti želim da se tako deklariram. Mevludin Duvančić je jedan sasvim običan čovjek, a opet malo neobičan, iz tog razloga što su me drugi prozvali Nostradamusom zbog stopostotno tačnih predviđanja, pronalaženja nestalih ljudi, pa čak i uspješnog rada sa policijom i zvaničnom medicinom

U mnogim zemljama svijeta parapsihologija nije priznata kao nauka, dok je, opet, u drugim ovaj ogranak psihologije čak uzdignut na nivo proučavanja na univerzitetima: u Evropi postoje katedre u Edinburgu, Oksfordu i Friburgu, dok se u Americi ova materija razmatra u mnogim relevantnim naučnim i nenaučnim institucijama. Čak je za vrijeme hladnog rata CIA koristila ljude sa pojačanom osjetljivošću za špijunažu, isto onako kako je to radio i KGB u Rusiji.

Nedavna vijest da je naš Mevludin Duvančić od Američkog nacionalnog instituta u Južnoj Karolini dobio certifikat parapsihologa i medalju koja u tamošnjim krugovima ima veću snagu od pasoša – kod nas je prošla nezapaženo. U Hrvatskoj su na RTL-u odmah pripremili polusatnu reportažu, te započeli snimanje dokumentarnog filma o ovom parapsihologu.

Zanimalo nas je zašto Duvančić nije prihvatio ponudu za stalni angažman u Americi?

„Ponudu iz Karoline sam odbio, jer mislim da bih imao velikih problema zbog mog neslaganja sa Bušovom politikom. Prema njemu kao čovjeku nemam negativan stav, ali imam prema njegovoj politici. Ona će se na kraju negativno odraziti na američki narod. Zbog takve politike, ali i zbog rasizma, tamo se mogu očekivati građanski nemiri i sve nestabilnija situacija.

Ili ste se uplašili da ne upadnete u programe telestezije, gdje biste u snu, budnom stanju ili transu primali neke slike i poruke interesantne za projekte koje nekoliko američkih instituta realizira sa CIA-om i američkom vladom. Je li vam nuđeno da postanete njihov psiho-špijun?

„U Americi je takva praksa odavno prisutna. Čak su između 1972. i 1992. djelovali posebni psiho-špijuni za vladine potrebe. Oni su imali zadaću da predvide eventualne vojne pokrete Sovjeta, te naoružanje u izraelskom okruženju. Oni tako nešto nisu nudili.

 Sve je više naučnih teorija o uticaju mislima na materiju, teorija o bioenergiji, naelektrisanju tijela, hipnotičkim fenomenima i sugestijama… S druge, pak, strane puno je i osuda, negativnih ocjena i kontraargumenata i teorija. Koji su vaši argumenti koji idu u prilog parapsihologiji?

„Parapsihologijom se bavim skoro 30 godina. Još u šestoj godini sam osjetio vizije i da imam razvijeno „šesto čulo“, odnosno „treće oko“. Naslijedio sam ih od djeda. Isključivo se bavim telepatijom. Na osnovu glasa ili fotoanalize mogu da zaključim o kakvoj se osobi radi. Pravi parapsiholog i jeste onaj koji uspijeva da ocijeni vašu prošlost, karakteristike, sadašnjost, spol vaše djece, simptome neke bolesti, a da mu prije toga ne progovirte ni jednu riječ o svojim problemima. Ako vam parapsiholog ukaže na bar 70 posto onoga što ste vi i što tražite, budite sigurni da je to sposoban i pravi parapsiholog.

 Sjećate li se nekog izuzetnog „pogotka“?

„Obistinilo se mnogo toga o čemu sam govorio da će se desiti: rušenje trgovačkog centra u Njujorku, smrt princeze Dajane, teroristički napadi u Londonu, atentat na Đinđića… u zadnje vrijeme aktuelno je pronalaženje Anđele Bešlić u Sinju i Aldijane V. Iz Mostara. Anđelu su tražili danima. Rekao sam da je ubijena, da je bilo pokušaja silovanja i da će je naći vezanih ruku nekih 150 metara zračne linije od kuće. Ukazao sam da je u ovo ubistvo upleten Anđelin rođak. Nažalost, to se i potvrdilo.

 Je li bilo neuspjeha?

“Kod pravog parapsihologa ne može biti neuspjeha i promašaja. Pravi i stručan parapsiholog, ako nije siguran u ono što će se desiti, neće se nikada upuštati u avanturu tipa „moguće je“… nikada nisam „lupetao“ kao pojedini vidovnjaci i parapsiholozi na našim prostorima.

 Ima li parapsihologija elemente koji se uklapaju u religiozna vjerovanja?

„Možete vi paranormalne sposobnosti i pojave zvati kako god hoćete. Jedno je sigurno – one postoje. Takve sposobnosti koje nam omogućavaju da primamo informacije iz budućnosti, pomažu nam i da lakše dođemo u kontakt sa višom sviješću, koja se naziva i natprirodnom, vanzemaljskom, nelokalnom. Svi mi u glavi imamo antene za moždane, ali i druge valove. Nekima nisu priključene, drugima su djelimično u funkciji, a trećima su apsolutne. Bog je odredio svačiju životnu stazu, snagu, dar, ljepotu… Svoje parapsihološke sposobnosti smatram Božijim darom.

KAKO JE DUVANČIĆ PRIJE 10 GODINA „VIDIO“ SPOR BIH SA SRBIJOM U HAGU: BiH će dobiti spor u Hagu

 „Govorim nepristrasno. Dakle, ne kao Bosanac koji navija za svoju zemlju, već kao osoba koja ima moć da unaprijed vidi nešto više i dalje. BiH će dobiti ovaj spor, ali ne po svim tačkama optužnice i ne iznos koji je naveden u odštetnom zahtjevu. (aura.ba)