Metalna šipka mu je probila lobanju, ustao je poslije dvije minute: KAKO JE GEJDŽ POSTAO ZASTRAŠUJUĆA LEGENDA?

Fines Gejdž je imao 25 godina kada je doživio nesreću na poslu. Metalna šipka mu je probila lobanju, prolazeći pravo kroz nju. Poslije samo nekoliko minuta čovjek se osvijestio kao da se ništa nije dogodilo. Problem je bio što više nije bio isti Fines Gejdž

Bio je 13. septembar 1848. i Fines Gejdž i druge kolege su radili na izgradnji pruge u blizini Kevendiša (SAD). Njihov posao je bio da raščiste put kroz stijene, što su i uradili sa eksplozivom. Radnici su stavili barut u rupu i Fines je počeo da ga nabija metalnom šipkom. To je dovelo do varnice koja je zaiskrila neočekivano. Kao rezultat toga, šipka se zarila u Gejdžovu lobanju, prolazeći pravo kroz nju. Prošla je preko obraza i mozga , a zatim pala 10 metara dalje.

Iako je povreda djelovala fatalno, čovjek ne samo da je došao svijesti za samo nekoliko minuta, već je ustao i mogao da hoda. Njemu je, naravno, pružena medicinska pomoć, ali se otprilike moglo reći da je, osim što je bio trajno unakažen, Gejdž preživio nesreću nepovrijeđen. Čovjek ne samo da je razgovarao sa ljekarima i zapamtio imena svojih kolega, već je čak pretpostavio da će se vratiti na posao za dan ili dva.

Međutim, to se nije dogodilo – poslije 10 dana izgubio je vid na lijevom oku, a nekoliko dana kasnije je bio i u svojevrsnoj komi. Rana je takođe bila inficirana, ali je dr Harlou uspio da ukloni apsces koji je nastao i Gejdž je mogao da nastavi da se liječi. Nakon 2,5 mjeseca, pacijent je konačno otpušten kući.
Šta se desilo sa mozgom Finesa Gejdža u nesreći?

Gejdžova nesreća ozbiljno je oštetila ne samo njegovu lobanju, već i mozak. Kako je izvijestio Džon Harlou, doktor koji je liječio Finesa, šipka mu je prošla kroz obraz tik iznad zigomatskog luka, prolazeći kroz njegovu lijevu očnu jabučicu. Zatim je probila svod lobanje. Naučnici su procijenili da su Gejdžov lijevi i desni prefrontalni režanj oštećeni.

Nakon nesreće je postao druga osoba

Iako je Gejdž ne samo preživio noćnu moru, već se i oporavio od nje, dogodilo mu se nešto čudno. Kako su izvijestile njegove kolege, postao je hirovit i nestrpljiv. Nije dobro podnosio kada mu stvari nisu išle kako treba. Njegovo ponašanje je postalo nepredvidivo, često se mijenjalo. Osim toga, počeo je žestoko da psuje kao nikada ranije.

Promjene u njegovoj ličnosti bile su toliko velike da su prijatelji čak rekli da ovaj čovjek više nije Gejdž. Pogotovo što su počeli da se pojavljuju i izvještaji o alkoholizmu, pa čak i o zlostavljanju djece.

Fines je tako postao zastrašujuća legenda. Međutim, teško je provjeriti u kojoj mjeri su se promjene ličnosti koje su mediji opisivale iz tog perioda reflektovale na stvarnost, a koliko su samo poslužile za stvaranje senzacionalne niti. Nema izvora koji bi potvrdili kakav je čovjek bio prije nesreće i da li je zaista bio toliko radikalno drugačiji od čovjeka koji se probudio nekoliko minuta nakon što mu je metalna šipka proklizala kroz lobanju.

Znamo, međutim, da je Gejdž živio 11 godina nakon nesreće, baveći se plaćenim poslom i putovanjima. Uzrok smrti je napad epilepsije. Imao je epilepsiju kao posljedicu oštećenja mozga. Lobanja Fineasa Gejdža i metalna šipka otišli su u muzej, gdje ih možete vidjeti svojim očima.