Metal iz meteora koji je uništio dinosauruse ubija ćelije raka!

Ćelije raka u ljudskom tijelu mogu biti naciljane i uništene metalom iz asteroida koji je izbrisao dinosauruse, navodi se u novom istraživanju Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji i Univerziteta Sun Jat-Sen u Kini.

Istraživači iz grupe profesora Sadlera i profesora O’Konora sa Varvikovog odjeljenja za hemiju, i grupe profesora Hjua Čao sa Sun Jat-Sena, pokazali su da se iridijum – drugi najgušći metal u svijetu – može koristiti za ubijanje ćelija raka ispunjavajući ih smrtonosnom verzijom kiseonika, bez povrede zdravog tkiva.

Istraživači su stvorili jedinjenje iridijuma i organskog materijala, koje može biti direktno usmjereno ka kancerogenim ćelijama, prenoseći energiju u ćelije kako bi kiseonik (O2) unutar njih pretvorili u singletni kiseonik, koji je otrovan i ubija ćelije – bez povrede bilo kog zdravog tkiva u tom procesu.
Ovaj proces se pokreće sjajnim vidljivim laserskim svetlom kroz kožu na kancerogenu oblast. Ovo dostiže svjetlosno-reaktivni sloj jedinjenja i aktivira metal da započne da ispunjava rak sa singletnim kiseonikom.

Istraživači su otkrili da je, nakon napada na model tumora ćelija raka pluća, koji su razvili istraživači u laboratoriji kako bi formirali sferu poput tumora, sa crvenim laserskim svjetlom (koje može da prodre duboko kroz kožu), aktivirano organsko-iridijumsko jedinjenje prodrlo i ulilo se u svaki sloj tumora kao bi ga ubilo – pokazujući koliko je ovo liječenje efikasno i dalekosežno.

Takođe su dokazali da je ova metoda bezbjedna za zdrave ćelije tako što su sprovodili ovo liječenje na ne kancerogenom tkivu i otkrili da nema kontraefekata.

Štaviše, istraživači su koristili najsavremeniju spektrometriju ultra visoke rezolucije kako bi dobili jedinstven prikaz pojedinačnih proteina u ćelijama raka – omogućavajući im da organsko-iridijumskim jedinjenjem precizno odrede koje proteine napadaju, piše webtribune.rs.
Nakon temeljne analize ogromne količine podataka – hiljade proteina iz modela ćelija raka, zaključili su da je jedinjenje iridijuma oštetilo proteine zbog stresa toplotnog šoka i metabolizma glukoze, koji su poznati kao ključni molekuli kod raka.

Univerzitet Varvik ima najnapredniju laboratoriju u Velikoj Britaniji za ovu vrstu visoko napredne spektrometrije, i predstavlja svjetski centar analitičke nauke.

Koautor, Kokson Čiu je postdiplomski istraživač na Varvikovom odjeljenju za hemiju, koje finansira Istraživačko veće za inženjerstvo i fizičke nauke. On je prokomentarisao:

“Ovaj projekat je korak napred u razumijevanju kako ova nova jedinjenja protiv raka na bazi iridijuma napadaju ćelije raka, uvodeći različite mehanizme djelovanja, kako bi se okončali problemi otpornosti i borili se protiv raka iz drugog ugla.“
Dr Pingju Zang i dr Huaji Huang su pripadnici “Kraljevskog društva Newton” u Varvikovom odeljenju za hemiju. Dr Zang je dodao:

“Naš inovativni pristup za suzbijanje raka koji uključuje ciljanje važnih ćelijskih proteina može dovesti do novih lijekova sa novim mehanizmima djelovanja. Ovo je preko potrebno. Pored toga, istraživačke veze između britanskih i kineskih akademika ne samo da će dovesti do trajne saradnje, već će imati potencijal da otvori prevode novih lijekova u kliniku kao zajednički razvoj Velike Britanije i Kine.“

Piter O’Konor, profesor analitičke hemije na Varviku, je istakao:

“Značajan napredak u modernoj spektrometriji nam sada omogućava da analiziramo složene mješavine proteina u ćelijama raka i tačno odredi mjere lijekova, sa instrumentima koji su dovoljno osjetljivi da mogu da izmjere čak i jedan elektron!“

Profesor Piter Sadler je uzbuđen zbog toga gde ovaj rad može odvesti: “Plemeniti metal platina se već koristi u više od 50% hemoterapija raka. Trenutno se istražuje potencijal drugih plemenitih metala, kao što je iridijum, da obezbjede nove ciljane lijekove koji napadaju ćelije raka na potpuno nove načine i bore se protiv otpora, i koji se mogu koristiti sa minimalnim neželjenim efektima.“
“Međunarodna saradnja u velikoj mjeri može ubrzati napredak. Sada je sigurno vrijeme da pokuša da se napravi dobra medicinska upotreba iridijuma koji nam je dostavio asteroid pre 66 miliona godina!“

Fotohemoterapija – koristeći lasersko svetlo za ciljanje raka – se brzo pojavljuje kao održivi, efikasni i neinvazivan tretman. Pacijenti postaju sve otporniji na tradicionalne terapije, tako da je od vitalnog značaja da se uspostave novi putevi, poput ovog, za borbu protiv bolesti.

Iridijum je prvi put otkriven 1803. godine, a njegovo ime dolazi od latinskog izraza za “dugu“. Iz iste porodice kao i platina, on je težak, krt i najotporniji metal na koroziju na svijetu. Žute je boje, njegova tačka topljenja je preko 2400OC.

Ovaj metal je rijedak na Zemlji, ali je obilan u meteoridima – a velike količine iridijuma su otkrivene u Zemljinoj kori prije oko 66 miliona godina, što je dovelo do teorije da je na ovu planetu došao sa asteroidom koji je prouzrokovao izumiranje dinosaurusa.

U časopisu Angewandte Chemie je kao “veoma značajan rad“ objavljeno istraživanje “Origano-iridijum fotosenzibilizatori mogu izazvati specifičan oksidativni napad na proteine u ćelijama raka.“