Merkur u Raku, Saturn retrogradan…šta se to dešava ovih dana

Piše: astrolog Miloš Tomić

Hajde da pričamo o trenutnim (a i nekim prošlim) aspektima i simbolici…

Započeću ovaj tekst primjerom iz astrosimbolike. Prije nekoliko dana, na velikoj raskrsnici sam ugledao teretni kamion kako stoji pokvaren i stvara gužvu. Kada sam kasnije pogledao u efemeride, ustanovio sam da je Saturn retrogradan na samom prelazu iz Vodolije u Jarca. I zaista, taj kamion jeste Saturn, pokvaren (retrogradan) i stvara gužvu (Vodolija) na raskrsnici (Vodolija). A svemu tome je kumovao i retrogradan Merkur.

Kad smo već kod Merkura, on je trenutno u znaku Raka, skupa sa Suncem, koje predstavlja našu svijest i aktuelni fokus. Tako je ovih dana pojačana emotivnost, fokus je na kući, porodici, korijenima, te su prisutna razmišljanja o prošlim događajima i prošlim ljudima. Sa Merkurom u Raku vjerovatno je prisutna i verbalizacija emocija. Sada govorite sve ono što do sada niste rekli.

Ako govorimo o fokusu, moramo pomenuti i Marsa, koji je donedavno boravio u znaku Riba. Tokom ovog tranzita bili smo sanjivi i zamagljenog fokusa, pomalo izgubljeni u danima sa pojačanom vlažnošću vazduha i nestabilnim početkom ljeta. Međutim, kako se Mars preselio u vatreni znak Ovna, svoje dnevno sjedište, sada nas očekuju topliji dani, nova energija, oštriji fokus i borbenost.

Ali, zastanimo još trenutak kod Marsa u znaku Riba. Zabilježio sam 2 interesantna primjera iz astrosimbolike, 2 požara, za koje znamo da su pod vladavinom Marsa. Prvi se desio u luci u Los Anđelesu. Požar (Mars) u luci (Ribe) u zemlji snova (Kalifornija, Holivud – Ribe) u gradu anđela (Neptun). Drugi požar se desio u fabrici acetona u blizini Venecije. Aceton, hemikalije – Neptun, Venecija, grad na vodi (Ribe) poznat po karnevalu i maskama (Neptun).

Sa jučerašnjom eklipsom se završava sezona pomračenja koja je zaista bila specifična. Trajala je duže nego inače, jer smo imali 3 pomračenja u jednom lunarnom ciklusu (period između 2 puna ili 2 mlada Mjeseca), a obično ih imamo 2. Dodatno je pomračenje Sunca palo na solsticij, dan početka ljeta. Međutim, ta eklipsa u Raku nije bila pretjerano važna za naše područje, jer nije bila vidljiva. Ona je donijela pojačanu tenziju između Kine i Indije, jer je linija pomračenja prolazila preko teritorije oko koje se spore. Ovaj sukob može ponovo eskalirati na jesen, jer sam u godišnjoj globalnoj prognozi za Aura Magazin označio Indiju kao jednu od ugroženih država.

Prva od 3 eklipse u nizu se desila na 15* Strijelca i na našim prostorima je ponovo aktivirala širenje #covid19. Globalno gledano, dovela je i do rasnih nemira u SAD (čemu je doprinijela i konjunkcija Marsa i Neptuna u Ribama – borba za ideale). U gore navedenoj globalnoj prognozi sam predvidio proteste pretežno u Južnoj Americi, ali treba uzeti u obzir da lunarna eklipsa ima 2 faktora, Sunce i Mjesec u opozitnim znakovima, tako da se simbolika lako može prenijeti iz znaka Strijelca (Južna Amerika) u znak Blizanaca (Sjeverna Amerika, posebno SAD). Dodatno je i Ascendent karte proglašenja nezavisnosti SAD u Strijelcu.
Jedna od kritičnih država na mom spisku je i Meksiko, koji je pretrpio potres jačine 7,4 i bori se sa epidemijom. Takođe, kasnije može biti ugrožena i Španija (Strijelac), koja se takođe bori sa epidemijom, jer efekti eklipse su dalekosežni.

S druge strane, Venera je ponovo krenula direktnim hodom i sada je jutarnja zvijezda, zvijezda Danica, spremna za nove ljubavne poduhvate. Doduše, još uvijek je u svojoj sjenci i u kvadratu sa Neptunom, a dispozitor joj je retrogradni Merkur, ali to sve nam daje dodatno vrijeme da raščistimo sa pričama iz prošlosti. Prvo moramo počistiti svoj prag, da bismo mogli pozvati nove goste.

Neptun je započeo svoj retrogradni hod krajem juna – regresija u maštu, san, iluziju i kao što je već rečeno, trenutke iz prošlosti.

Saturn u retrogradnom hodu se ponovo pridružio Jupiteru i Plutonu, tako da sad imamo 3 retrogradne planete u ovom znaku. Retrogradna planeta će uvijek pokazati najgore od sebe, tako da na globalnom nivou imamo:

Retro Jupiter – moral, zakon
Retro Saturn – red, sistem, kosmička pravda
Retro Pluton – plutokratija (vladavina bogatih), potreba za dominacijom

Ukratko, ovu konstelaciju bih opisao kao: raspad sistema!

Mars od jeseni takođe kreće retrogradno i ponovo aktivira kvadrat ka stelijumu u Jarcu – vratiće se stari problrmi (vratiće se covid19 u blažem obliku, opet neke restrikcije itd). Pisaću detaljnije na ovu temu.

Vjerovatno i vi, kao i ja, patite od nesanice, uznemirenosti i generalno prenaglašenih osjećanja. Zapamtite, eklipse su uvijek doba velikih čišćenja i astrološki one donose neminovne promjene.  Zapamtite da se efekti eklipse osjete i po nekoliko mjeseci, pa se naoružajte strpljenjem i slušajte svoje tijelo. Za danas vam preporučujem tuširanje i što više čiste vode, jer eklipse su pravo vrijeme za fizički i emotivni detoks.

I za kraj, možda će kontradiktorno zvučati, ali nemojte previše razmišljati o svemu ovome. Lakše je boriti se i izaći na kraj sa svakodnevnim problemima koje uzrokuje, recimo, retrogradan Merkur. Sudbini još niko nije umakao, pa nećete ni vi, ALI, ako unaprijed imate informaciju, lakše ćete se prilagoditi novonastaloj situaciji i svemu što vam život servira. Znate već priču o limunu i limunadi…