Meri Seleset – Fantomski brod potonuo 1884. godine, pa ponovo viđen 2012. na Haitiju!

Postoji mnogo legendi o američkom brodu “Meri Seleset”. Ovaj broj, sagrađen sredinom 19. vijeka već prije poniranja doživio je mnoge nesreće. 

Mary Celeste

Njegov prvi vlasnik tragično je preminuo od iznenadne smrti. Nakon toga, brod je imao mnoštvo vlasnika dok pod vodstvom kapetana Bendžamina Brigsa nioje krenuo na svoje prvo putovanje. Brod je 1872. godine sa trinaest članova posade plovio prema Đenovi, ali nikada nije stigao tamo. Pronašla ga je posada trgovačkog broda “Dei Gratia” na obali Portugala nekoliko sedmica kasnije. Prema njihovim izvještajima, na paludbi Meri Seleset odigrali su se nevjerovatni događaji.

Po kapetanovom naređenju, nekoliko mornara odvažila se da pređe na napušteni brod gdje su zapazili mnoštvo neobjašnjivih  pojava. Na samoj palubi je bilo nekoliko centimetara vode, dok je potpaluba bila sasvim suh, iako su vrata bila nestala. Dakle, da je oluja skvasila palubi, onda bi voda morala da se nalazi na nekom drugom mjestu. Čudno je bilo i to što ni satovi ni kompasi nisu funkcionisali iako vidno nisu bili oštećeni, piše Misterije i Fenomeni. U kapetanovom dnevniku nije bilo ni riječi o nesreći, ni o oluji, ni o bilo kakvom kvaru na brodu. Najbizarniji prizor ih je dočekao u kuhinji.

Hrana je bila servirana, escajg je bio netaknut kraj tanjira, neke stolice su bile izvučene, a neke prevrnute. Članovi psoade broda “Dei Gratia” pretpostavili su da su mornari sa “Meri Seleset” bili prinuđeni da bježe od nečega. Nije bilo ni čamaca za spašavanje. Mnogi su sumnjali na gusarski napad, međutim – ni teret ni lične stvari posade nisu nedostajali, a nije bilo ni tragova pljačke.

Tokom vijekova je rođeno mnhoštvo teorija o voom slučaju. “Meri Seleset” je prenosio burad punu alkohola, pa a neki misle da su pobjegli sa broda jer je postojala opasnost da alkoholna isparenja prouzrokuju eksploziju. Drugi smatraju da se desila pobuna. Ima teorija i kako je brod plovio nepoznatim područjem kojim još nijedan prije njega nije, te da su tamo prisutni duhovi gusara koji su oteli čitavu posadu.

Brod duhova je posljednji put viđen 2012. godine na obalama Haitija, gdje se sa drugom posadom 1884. godine nasukao i potonuo.