Menstrualni bolovi znaju biti jako nezgodni: OVIH ŠET PRIRODNIH METODA OLAKŠAVAJU TEGOBE!

Gotovo polovina žena na svijetu jednom mjesečno ima menstrualne bolove, a četvrtina njih uopšte nije u stanju da u tom periodu obavlja bilo kakve aktivnosti, poput odlaska na posao, običnog kretanja i slično.

Ne postoji neko određeno pravilo na osnovu kojeg neke djevojke imaju bolove, a neke ne. Svakako, glavni uticaj imaju hormoni prostalglandini čiji nivo postaje najviši onog dana kada krvarenje počne. Kako menstruacija odmiče, tako nivo prostalglandina opada, sve do najnižeg stadijuma, zbog čega bolove najviše imate na početku menstruacije, a poslije se smanjuju. Jedan od najčešćih načina za smanjivanje menstrualnih bolova i tegoba jeste upotreba analgetika, odnosno lijekova protiv bolova. Međutim, postoje i neki drugi efikasni načini koji će vam pomoći da izađete na kraj sa bolovima u toku menstruacije.

Joga
Istraživanje je pokazalo da žene koje najmanje jednom nedjeljno rade vježbe joge imaju manje menstrualnih bolova i tegoba. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da je potrebno minimum 3 mjeseca uzastopnog vježbanja kako biste osjetili prve rezultate, zbog čega je savjet da budete uporni i istrajni u tome ukoliko imate ozbiljne probleme sa bolovima tokom menstruacije.

Termofor
Jedno istraživanje se bavilo ispitivanjem uticaja termofora i lijekova protiv bolova i pokazalo je da termofor ima jednak uticaj kao lijekovi kad je u pitanju ublažavanje bolova tokom menstrualnog ciklusa. To se dešava zato što se materica tokom menstruacije grči, a poznato je da topla voda opušta mišiće.

Akupunktura
Ovo je azijska alternativna medicinska disciplina koja doprinosi opuštanju mišića, zbog čega pomaže i kod opuštanja mišića materice. Akupunkturom se smanjuje nivo upale, zbog čega opada i nivo bola, a samim tim se ublažavaju menstrualne tegobe.

Magnezijum
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u San Dijegu pokazalo je da magnezijum može pozitivno da utiče na menstrualne tegobe. Naravno, bitno je da vam se namirnice bogate magnezijumom redovno nalaze na jelovniku. Neke od namirnica bogate magnezijumom su bademi, špinat i jogurt.

Masaža
Ako imate izrazito jake bolove, američki ginekolozi preporučuju masažu donjeg dijela stomaka esencijalnim uljima. Najbolje je da koristite ulje lavande koje se pokazalo kao djelotvorno za umanjenje bolova tokom menstruacije.

Ishrana
Tokom menstruacije je bitno da posebno povedete računa o ishrani, pa se savjetuje da u tom periodu smanjite unos mesa. Na vašem jelovniku neka se nađe što više koštunjavog voća, kao i ribe.