Mekani, sočni, izdašni: MARINIRANI PILEĆI BATACI

Ako vam nikad nije dosta recepata s piletinom, ovo jelo će vam se sigurno dopasti! Mekano, slasno, zasitno, ono obiluje bogatim i punim ukusima, topi se u ustima i odličan je prijedlog za današnji ručak, ali i kada želite da obradujete goste novom verzijom poznatog jela.

Sastojci: 4 kašike ulja, sok od dva limuna, 30 grama peršuna, 2 čena bijelog luka, pola kašičice kumina, prstohvat mljevene paprika, 4 pileća bataka s karabatakom, so i biber po ukusu, šolja kuhane riže

Priprema

Umutite dvije kašike ulja, limunov sok, peršun, mljeveni bijeli luk, kumin i mljevenu papriku. U to stavite piletinu i ostavite da se marinira u frižderu oko dva sata.

Zagrijte rernu na 220 stepeni.

Na srednjoj vatri u tavi zagrijte preostale dvije kašike ulja, pa začinite piletinu solju i biberom i zatim ga stavite u tavu (kožom okrenutom nadole) i prelijte preostalom marinadom. Pržite dok koža ne postane hrskava i zlatne boje, oko pet minuta, pa okrenite i pržite još dva minuta.

Zatim stavite u rernu i pecite dok pileće meso ne bude gotovo. Služite uz kuhanu rižu.