Mekane k'o duša: Recept za domaće krofne

Ukoliko ste ljubitelj ove divne poslastice, donosimo vam odličan recept: veoma su ukusne, lako se prave i mekane su k'o duša. Prijatno!

Sastojci

  • 700 grama brašna
  • dva jajeta
  • 50 grama svježeg kvasca
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašika šećera
  • narendana korica narandže ili limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema

  1. Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješajte i umijesite kompaktno, mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ili, ako je tvrdo, dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi za prste.
  2. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podijelite ga na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.
  3. U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obje strane. Gotove krofne dobro ocijedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja.
  4. Na kraju, krofne pospite šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premžite džemom.

 

Komentari

komentara