Mekane kao duša: VAZDUŠASTE ROLNICE SA VOĆEM!

Ukoliko vam se dopadaju rolnice s cimetom, varijanta koja se priprema sa sezonskim voćem postaće vam omiljena!

Ovo mekano pecivo vrlo lako se ušunja u srca sladokusaca kako zbog ukusa, tako i zbog jednostavne pripreme — a svi će misliti da ste se potrudili mnogo, mnogo više!

Najveća prednost ovih vazdušastih voćnih rolnica, mnogo mekših od njihovih “rođaki” sa cimetom, jeste u tome što se čeka samo dvadesetak minuta da tijesto nadođe, sadrže osvježavajuće i slatko voće, a slobodno im možete dodati malo soka od limuna ako želite da obogatite i miris i ukus.

Sastojci za testo: 1 šolja mlijeka, 100 grama šećera, 1 kesica vanilin šećera, 50-70 grama brašna, po potrebi, 1 kesica suhog kvasca, 4 kašike putera, otopljenog, prstohvat soli

Za fil potrebno: 1 šolja sjeckanih jagoda, malina, borovnica, kupina… po ukusu, 3 kašike džema (najbolje od istog voća)

Priprema

U mlakom mlijeku rastopite i razmutite suhi kvasac, uz malo šećera. Ne smije da bude pretoplo da bi kvasac mogao da se “aktivira”. Ostavite desetak minuta.

U dubokoj posudi pomiješajte ostatak mlijeka, šećer i razmućeni kvasac, pa dobro promiješajte.

Dodajte puter, so i brašno, pa sve miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kada tijesto bude mekano i samo malo ljepljivo, izvadite na pobrašnjenu površinu i premijesite dobro, dok ne dobijete glatku loptu tijesta. Zatim vratite tijesto u posudu, pokrijte i ostavite da odstoji na toplom oko 20 minuta.

Uključite rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje puterom ili uljem.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravougaonik, na debljinu od oko jednog centimetra. Isijecite nožem tijesto na trake, na onoliko koliko želite da bude rolnica, a najbolje je da ih na ovu količinu tijesta bude od šest do osam. Zatim premažite džemom, pa pospite bobičastim voćem po želji. Isječene trake motajte u rolnice, pa ih redajte po posudi za pečenje.

Pecite najmanje pola sata, dok ne porumeni i ne bude gotovo, pa ostavite da se hlade u odškrinutoj rerni još 10 minuta. Po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili premazati nekim voćnim kremom, ali i bez ičega su jednostavno božanstvene!