Mekana i za sutra: UKUSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM

Danas vam donosimo recept za nešto slatko a ne tako komplikovano za napraviti.

Sastojci za tijesto: 500 g brašna (tip 500), 250 ml mlijeka, 100 ml ulja, 2 jaja, 1/2 kockice svježeg kvasca (25 g), 1/2 kašičice soli, 5 kašičice šećera

Nadjev: džem (po izboru)

Za premazivanje rolata: 1 žumance, nekoliko kapi ulja

Priprema:
U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umijsiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno ijtesto mijesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

Tijesto podijeliti na dva dijela (dvije jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.

Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople. Štrudla je veoma ukusna, mehka čak i sutra dan.