Medna terapija: 100 g MEDA DNEVNO POBJEĐUJE ANGINU

S obzirom da su bakterije uzročnici angine, bez obzira što vam med i druga prirodna sredstva mogu pomoći da brže ozdravite, neophodno je uzimati antibiotike koje propisuje ljekar, popiti ih sve do kraja i pritom se strogo pridržavati uputstava. Osim toga, preporučeno je mirovanje i uzimanje mnogo tečnosti.

Koji med se preporučuje?

U suzbijanju bakterija izrazito su efikasne tamnije vrste meda, jer su bogatije flavonoidima i imaju veću protivbakterijsku moć – apiterapeuti preporučuju planinski ili med od majčine dušice. Uzima se po kašičica svaka tri sata, tako što se med duže drži u ustima kako bi ga sluznica resorbovala i kako bi se iskoristio sav antibakterijski efekat (u želucu se njegovo djelovanje zbog želudačnih sokova umanjuje).

Dnevna doza za odrasle je 100 do 200 g, a doza za djecu: jedan do dva grama po kilogramu tjelesne težine. Preporučuje se i aerosolne, ultrazvučne ili parne inhalacije meda, a kod gnojnih naslaga ili grudvica na tonzilama propisuje se i grgljanje rastvorom meda do 20%.

Angina se može tretirati i inhalacijom alkoholnim ekstraktom propolisa od 5%. Preventivnim uzimanjem propolisa, polena i matične mliječi podižemo imunitet i štitimo ne samo disajni trakt, već obezbjeđujemo snagu i jačamo izdržljivost čitavog organizma.

Dr Peter Kapš u knjizi “Liječenje pčelinjim proizvodima” – apiterapija, za jačanje imuniteta preporučuje cvijetni med, i to tri puta dnevno po veliku kašiku, tako da se rastopi u 3 dl mlake vode ili čaja od kamilice. Oboljeli mogu medom ili vodenim rastvorom propolisa da mažu ždrijelo više puta dnevno. Usta i ždrijelo ispiramo vodenim rastvorom meda od 50%. Ova terapija sprovodi se najmanje mjesec dana i nakon uzimanja antibiotika.

Doziranje

Za jačanje imuniteta fitoterapeuti preporučuju mješavinu 4 dl tinkture žalfije i jedan kilogram meda.

Za preventivu angine preporučuje se uzimanje livadskog meda sa biljnim čajem (ujutru), limunadom ili sokom od hrena i toplim mlijekom (uveče), uz napomenu da je maksimalna dnevna doza 2 g/kg tjelesne težine.

Za podizanje imuniteta uzimati jedanput dnevno 250 do 300 mg matične mliječi (ujutru natašte), 20 kapi propolisa od 20% u malo tople vode (prije svakog jela) i jednu kašiku polena (pripremljenog prethodnog dana u malo hladne vode i kiselog mlijeka).

Za upalu grla apiterapeuti savjetuju da u ključalu vodu stavite 20 g bijelog sljeza i ostavite da ključa dva minuta, procijedite, i ohlađen napitak pomiješajte sa 45 g meda. Ovaj preparat se ne pije, jer služi za ispiranje usta i grla.

Za inhalaciju se preporučuje čaj od kamilice sa medom i propolisom: zagrijati vodu do ključanja, dodati čaj, 50 g meda i 30 kapi alkoholnog rastvora propolisa od 20% (ako nemate inhalator poslužiće bokal i peškir preko glave), minimum tri puta dnevno.

(aura.ba)