Mediteranska kraljica: Ulje lavande koristite za živce, opekotine, perut…

Eterično ulje lavande pomoći će u zacijeljivanju opekotina, ogrebotina, masnice će brže proći, a smanjit će i crvenilo kod dermatitisa. Osim toga, pomažu kod rješavanja peruti i akni 

Poznata je kao mediteranska kraljica, ima brojna ljekovita svojstva, a esencijalno ulje lavande ima umirujuća, antiseptička i protugljivična svojstva. Donosimo 11 razloga zašto ga koristiti da bi vam svakodnevni život bio bolji i ugodniji.

1. Smiruje prije spavanja

Inhalacija lavandinog ulja pomaže ako patite od nesanice i teško se opuštate prije spavanja.  Par kapi ulja možete staviti na jastučnicu, a pomoći će i ako stavite nekoliko kapi eteričnog ulja na ruke, a njih na lice i potom par puta duboko udahnete.  Za smirenje pomaže i ako umasirate lavandino esencijalno ulje u sljepoočnice, zglobova ili stopala.

2. Ekcem/dermatitis

Ako imate problema s ekcemima ili dermatitisom, simptome upale (crvenilo ili svrbež) možete ublažiti umasiravanjem mješavine lavandinog i kokosovog ulja.

3. Utrljavanje lavandinog ulja u tjeme može smanjiti perutanje kože.

4. Mrlje na koži

Ako želite ublažiti staračke mrlje na koži, ili sunčane pjege, pomiješajte lavandino i tamjanovo ulje te nanosite na kožu tri puta na dan.

5. Akne

Lavandino ulje pomaže kod liječenja akni. Pomiješajte par kapi eteričnog ulja lavande s hidratantnom kremom i svakodnevno mažite. Lavanda će smanjiti bakterije na koži, a to za posljedicu ima i manje upala te akni i mitesera na licu.

6. Ispucale usne i ruke

Eterično lavandino ulje smiruje raspucanu kožu i pomaže kod zacjeljivanja i usnica i ruku.

7. Ogrebotine i opekotine

Za ublažavanje opekotina i ogrebotina preporučuje se pomiješati eterično ulje lavande s kokosovim maslacem u omjeru 1:5 te namazati. Antimikrobna svojstva u lavandi kombinirana s hidratantnim svojstvima kokosovog ulja trebala bi ubrzati proces ozdravljenja.

8. Masnice

Utrljavanje ulja lavande potiče cirkulaciju te smanjuje natečenost masnice. Na taj način masnica će prije izblijediti i koža će se prije oporaviti.

9. Mučnina

Za one koji pate od mučnine, preporučuje se isprobavanje ulja lavande.  Jednostavno stavite kapljicu ili dvije na vrh jezika ili iza ušiju.

10. Menstruacijski grčevi

Kako bi si olakšali menstrualne grčeve nanesite ugrijano lavandino ulje direktno na stomak ili na kompresu pa potom na bolno područje. Ugrijano ulje smirit će grčeve i umanjiti bolove.

11. Odbija insekte

Budući da insekti preziru miris lavande, nakapajte ulje na ključna mjesta poput zavjesa, balkonskih vrata ili na okna prozora, piše Remedy Daily.