Mediteranska ishrana sprječava depresiju

Konzumiranje brze hrane povećava rizik od pojave depresije, rezultati su najnovije studije sprovedene u više država, a naučnici pozivaju ljekare da u svako liječenje ove bolesti uključe savjete o ishrani.

Nasuprot tome, kod onih koji se hrane po principima mediteranske ishrane mnogo su manje šanse da se razvije depresija, jer riba, voće, orašasti plodovi i povrće pomažu u zaštiti od najraširenijeg problema mentalnog zdravlja – depresije, piše “Gardijan”.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “Molekularna psihijatrija”, nastali su nakon analize istraživača Velike Britanije, Španije, Australije, Francuske i SAD.

Istraživanjem je utvrđeno da hrana bogata šećerom ili mastima i prerađena hrana, rezultira upalom ne samo stomaka ili crijeva, već cijelog tijela, što je poznato kao sistemska upala.

U tom smislu, posljedice loše ishrane su jednake kao kod pušenja, gojaznosti ili nedostatka fizičke aktivnosti.

“Hronična upala može da utiče na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak, takođe može da utiče na neurotransmitere, odgovorne za regulaciju raspoloženja”, rekla je vođa projekta dr Kamil Lasal, iz odeljenja za epidemiologiju i javno zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu.