Med, visokovrijedna namirnica: Lijek za sve!

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže;
Instagram: dr_anticelulit_koncept
tel: + 38166 9492 966

Med nije jednoličan proizvod. Sastav mu se mijenja u zavisnosti na sastav sirovina od kojih je proizveden. Takođe, sastav zavisi od podneblja i godišnjeg doba. Med je mješavina više od 180 različitih stvari.

Ne zna se tačno od kad ljudi koriste med, ali postoje razni drevni zapisi i arheološki dokazi o upotrebi meda od davnina. U starim grobnicama u piramidama pronađeni su uz pokojnike vrčevi puni meda. Čak su i pokojnici balzamirani medom. Tada je pčela bila poštovana pa je prikazan lik pčele na grbu starog Egipta, a čak su i neki od faraona nosili titulu „Gospodar pčela“.

U Indiji se, 4.000 godina p.n.e., med koristio kao lijek za sve i protivotrov u slučajevima ugriza otrovnih životinja. I Hipokrat u svojima knjigama navodi recepte za liječenje s medom. U današnje vrijeme, tegla meda nalazi se u skoro u svakom domaćinstvu (ako se ne nalazi, trebalo bi).

Med nije jednoličan proizvod. Sastav mu se mijenja u zavisnosti na sastav sirovina od kojih je proizveden. Takođe, sastav zavisi od podneblja i godišnjeg doba. Med je mješavina više od 180 različitih stvari.

Brojna čudotvorna svojstva

Od ugljenih hidrata u medu se nalazi 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Sadrži vodu (16-20%), flavonoide (34-61%) i druge organske stvari: organske kiseline (jabučna, limunska, mliječna, mravlja kiselina), aminokiseline, proteine, više alkohole, inulin, enzime, razne derivate hlorofila, minerale i vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9), pigmente, vosak i pepeo, pelud i eterična ulja zbog čega ga svrstavaju u jedinstvenu prirodnu i izuzetno ljekovitu namirnicu.

Medu se pridaju brojna čudotvorna i ljekovita svojstva, ovo su samo neka od njih:

Drevni olimpijski atletičari jeli su med i suhe smokve da bi stekli energiju potrebnu za takmičenja. Med je preporučljiv izvor fruktoze nakon teškog anaerobnog treninga. Iz fruktoze se efikasno nadomješta glikogen u jetri.

Nekad se med koristio za prekrivanje rana i opekotina. Čini se da su efekti  spoljne primjene meda na ranama isti kao i prilikom upotrebe srebrnog sulfadiazina. Zbog blagog antibakterijskog djelovanja, izvlačenja vlage iz rane i stvaranja zaštitnog sloja preko rane-  za zaključiti je da med može blagotvorno djelovati na rane i opekotine. Ovakvo djelovanje meda čak su neke farmaceutske kuće iskoristile u svojim proizvodima pa tako jedna kompanija proizvodi  „Medihoney“ zavoje prekrivene slojem meda koji se koriste u bolnicama.

Zašto je bolji od rafinisanog šećera?

ne nadražuje sluznicu probavnog trakta,

brzo oslobađa potrebnu energiju,

sportistima omogućuje brzo dostupan izvor energije,

lakše se od drugih šećera filtrira kroz bubrege,

ima opuštajuće i umirujuće djelovanje,

med u manjoj mjeri podiže nivo šećera u krvi,

iako med sadrži samo oko 2% vitamina, i to je bolje od 0% .

Med u kuhinji

Bitne stvari koje treba znati kada koristite med u pripremi jela:

Med je slađi od šećera. Kada u receptu želite koristiti med umjesto šećera, započnite tako što koristite upola manju količinu meda od količine šećera predviđene originalnim receptom.

Sva jela koja pripremate s medom bilo kuhana ili pečena, lakše se lijepe i zagore. Potrebno je više miješanja na nižoj temperaturi. Prilikom pečenja treba da smanjite temperaturu za oko 15°C jer med pospješuje tamnjenje kolača puno brže nego kada upotrebljavate šećer.

Važna informacija koju treba zapamtiti je da dodavanjem meda u recept, jelo postaje rijetko pa imajte to na umu.

Takođe, zbog njegove sposobnosti da upija i zadržava vlagu iz okoline, med se upotrebljava u pekarskoj industriji da zadrži proizvode vlažnim i svježim. Pa tako, npr. ako šaljete poštom pečene kolačiće i slično, upotrijebite med.

Med je takođe odličan izbor u umacima za salate i marinadama za meso jer djeluje kao emulgator (pomaže miješanju ulja i ostalih tečnosti).

Prilikom dodatka meda napitku (npr. čaju) treba paziti da napitak nije prevruć jer se time gube ljekovita svojstva meda.

Med je lagano kiseo što mijenja predviđeni ukus vašeg jela. Za svaku kašikicu meda koju ste upotrijebili, dodajte četvrtinu do pola kašikice praška za pecivo radi neutralizacije kiselog ukusa.

Tamne vrste meda imaju intenzivniji ukus koji može prikriti željenu aromu jela pa ih upotrebljavajte pažljivo. Tamni med jakog ukusa više se koristi u kombinaciji s namirnicama blagog ukusa.

Ne postoji nacija, narod ili pleme na svijetu koji nemaju legendu o hranјivom ili ljekovitom dejstvu pčelinjih proizvoda. Med je jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari.

Koliko je svestrana upotreba meda, tome govori u prilog i što se upotrebljava u kozmetici. U narednom broju Aure pročitajte i neke od recepata za njegu kože koje možete sami napraviti kući od fantastičnog meda.