Med u kozmetici: Kako napraviti sapun od meda, medeno mlijeko…

Koža je naš najveći organ, površine preko 1,6 m2, te je ogledalo zdravlja odnosno bolesti organizma. Koža je naša kozmetika izvana i  iznutra! Ljudska koža, kao uostalom i svaki naš organ, stari i podliježe degenerativnim promjenama – gubi vlagu, postaje suha, perutava i smežurana.

Opće je poznato, da će se žene svega odreći, ali kozmetičkih sredstava nikada! Svaka žena, ni muškarci nisu imuni, želi izgledati lijepo i poželjno. Za to im služe kozmetički preparati i ženske dosjetke!

Med je dobro, neškodljivo i važno kozmetičko sredstvo – za vanjsku i unutarnju kozmetiku, tj. dobro opće zdravstveno stanje! Sve dobre i etablirane kozmetike ( brandovi)  sadržavaju neki od pčelinjih proizvoda! To vrijedi za preparativnu, a i dekorativnu kozmetiku!

Čisti med, koristi se kao medna voda  ili medna maska.

Za čišćenje kože lica, koristi se medno mlijeko, a protiv kožnih nabora – medna maska!

Recepati naših baka

– Medno mlijeko priprema se umiješavanjem 2 kašike meda u 2 dl svježeg mlijeka. S mednim mlijekom čisti se koža lica i vrata, prije spavanja.

–  Pomiješa se  žumanjak, svježeg jaja, sa  kašikom meda. Dobivenom masom    namaže se koža lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa opere vodom. Maska se koristi za  suhu kožu i  sprječava stvaranje bora!

–  Dvije  kašike brašna, bjelanjkom i  kašika meda se pomiješaju. Masa se  stavi na očišćenu kožu lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa ispere mlakom vodom.

Preporučuje se protiv bora na suhoj i normalnoj koži!

–  Pomiješaju se 2  kašike alkohola i vode te doda  100 g podgrijanog meda. Smjesa se  nanosi se na kožu lica i ostavi 10-12 minuta. Ova maska čisti, omekšava i dezinficira kožu lica!

–  Pomiješa se 90 g ječmenog brašna sa 35 g meda i bjelanjakom, pa sve dobro izmiješa. Maska se stavlja  na lice i drži 10 do 15 minuta. Preporučuje   se protiv bora na  suhoj i  normalnoj koži !

–  Maska za izbjeljivanje kože, te za otklanjanje pigmentacijskih mrlja: Priprema se od soka 1 limuna u koji su umiješaju 2 kašike meda. Smjesom se natopi gaza  i  prekrije lice. Na licu se drži ½ sata.  Lice se  opere  hladnom vodom!

Kašika meda umiješa se u 0,5 l  tople vode. Ovom otopinom  pere se lice  prije spavanja. Zatim isperite toplom vodom, bez  sapuna. Koža lica postat će baršunasta, a bore će se izravnati!

Sapun od meda

Sastojci:  – 1,5  l ulja ( maslinovo, biljno); –   ½  l   kokosovog ulja;  – 0, 260 kg natrijeve lužine ( u kristalu); – 0,6 dl vode; – 0,2 kg  meda.

Priprema: U vrlo hladnoj vodi otapa se lužina, uz miješanje s drvenom kutljačom. Ostali sastojci se pomiješaju i zagriju na istu temperaturu kao i lužnata voda, pa pomiješaju.

Smjesa se miješa  ( oko 20- 30 minuta)  dok se kruti dio smjese ne odvoji.

Tijekom miješanja, mogu se dodavati i druga mirisna ulja ( ruže, marelice, lavande, naranče, badema  i sl.). Nastala krutnina, sirovi sapun, stavlja se u pripremljene kalupe raznih oblika!

Uz malo spretnosti i iskustva, može se napraviti odličan medicinsko- kozmetički proizvod za njegu tijela i duše!